Ciucă se leagă de cuvinte: Nu discutăm despre supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri

Ciucă se leagă de cuvinte: Nu discutăm despre supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că în cadrul coaliţiei s-a discutat o propunere referitoare la impozitarea salariilor mai mari ca al preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe.

Pe acest subiect a vorbit azi şi Marcel Ciolacu. Şeful PSD vrea impozit suplimentar pentru veniturile mari şi susţine că „nu vorbim de înghețare de salarii”

"Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara - n.red.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Însă, din moment ce orice venit mare este deja impozitat de stat, ar fi vorba fix despre o taxă suplimentară, oricât ar dori premierul să evite această terminologie.

Guvernul trebuie să facă o reformă a salarizării bugetarilor pentru că este jalon pentru a patra tranșă din PNRR. În plus, şi bugetul geme sub povara imensului aparat de stat, iar în primele 3 luni din 2023 s-a constatat că ANAF a colectat cu câteva miliarde de lei mai puţin decât s-a preconizat în decembrie, în buget.

Întrebat dacă s-a vorbit despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus "ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a mai fost întrebat dacă măsura impozitării se va aplica şi celor din mediul privat. "Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura", a fost răspunsul premierului Ciucă.

Ciucă aşteaptă analiza de la Ministerul de Finanţe

Premierul s-a referit şi la variantele care circulă în spaţiul public legat de măsuri de reducere a cheltuielilor, el reiterând că nu trebuie indusă panică în rândul populaţiei cu privire "la măsuri de austeritate".

"Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial şi în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei, că vor fi luate măsuri de austeritate.

ADVERTISING

Vineri am precizat, am precizat foarte clar şi nu numai vineri, ci şi la intervenţiile anterioare, că în acest moment pe masa Guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de îngheţare a salariilor, fără să se facă referire la măsuri care practic nu sunt motivate în acest moment.

Motivul pentru care am luat această decizie a fost acela că după trei luni de zile pe colectare s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde, ori ţinta noastră la nivelul Guvernului este aceea de a ne încadra în deficit, aşa cum a fost el asumat de către ţara noastră", a mai spus Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a subliniat că nu a fost luată o decizie cu privire la aceste măsuri de reducere a cheltuielilor şi se aşteaptă în acest sens analiza de la Ministerul de Finanţe.

"Nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise în spaţiul public, am nevoie de analiză care să confirme concret situaţia şi modul în care putem să identificăm soluţii. Am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanţe care sunt toate elementele care pot să stea la baza unei decizii.

Dar deciziile vizează reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii, reducere a cheltuielilor pe maşini, pe mobilier, cheltuieli care pot să mai aştepte şi să ne îndeplinim obiectivele de investiţii.

Iată-ne aici, discutăm de o investiţie care a atras astăzi atât de mulţi oameni interesaţi de cum putem să facem, să dezvoltăm ţara mai departe", a mai spus premierul Ciucă, el fiind prezent marţi, la Iaşi, la inaugurarea Palas Campus, considerată cea mai mare clădire de birouri din România.

Despre cumulul pensie-salariu, premierul a menţionat că, în urma discuţiilor din coaliţie, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un proiect de lege, pentru că este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi şi măsura ar fi neconstituţională.

”Este nevoie de un proiect de lege, a fost discuţia aceasta, am analizat şi aseară, în coaliţie, este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi”, a afirmat premierul, citat de News.ro.

Nicolae Ciucă a continuat: ”Din toate perspectivele, la nivelul Guvernului nu putem să adoptăm o ordonanţă de urgenţă pentru că efectiv este neconstituţională. Ca atare, orice demers în acest sens se va face printr-un proiect de lege, în Parlament”.

Amintim că premierul este el însuşi beneficiar al unui cumul de salariu şi pensie specială. Nicolae Ciucă primește de la Ministerul Apărării o pensie de 18.000 de lei, iar pentru funcția de premier încasează 16.400 de lei pe lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇