Iohannis: Nu vor exista tăieri de salarii! S-a dovedit că austeritatea nu e o soluție (Video)

Iohannis: Nu vor exista tăieri de salarii! S-a dovedit că austeritatea nu e o soluție (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat joi, de la Constanţa, tema „găurii” de la buget, despre care şeful statului spune că nu există, ci este doar o problemă de colectare a Fiscului şi o supraevaluare a veniturilor făcută de Finanţe.

„Nu există nicio gaură şi nicio perspectivă tristă tristă. Nu este nevoie de tăieri”, a susţinut preşedintele.

"Este, într-adevăr, o discuție în spațiul public, care după părerea mea a luat-o într-o direcție complet greșită. Situația în România este bună, avem creștere economică. Avem dezvoltare cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni", a subliniat preşedintele.

Iohannis dezminte existenţa unei găuri la buget.

"Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacității de colectare. (…) Nu există nicio gaură și nicio perspectivă criză.

ADVERTISING

Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe anul în curs, a existat o supraevaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulți bani. Nu s-a întâmplat așa. Nu există nicio gaură, nicio perspectivă tristă. Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine, dar trebuie corectată și partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios", a precizat şeful statului.

Iohannis a promis că nu vor exista tăieri de salarii.

"Nu este nevoie de tăieri. Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii. Ideea mea şi a coaliţiei nu e să băgăm România într-un scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară, în 2008-2010, că austeritatea nu e o soluţie şi sper să reţină bine şi politicienii şi cvasi-politicienii. Austeritatea nu este o soluţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca, prin dezvoltarea României şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine în spaţiul public spune altceva e în eroare.

Repet, nu vor exista tăieri de salarii. Nu există astfel de concept la nivelul meu sau la nivelul coaliției. Vreau să fie bine înțelese aceste lucruri în prag de sărbători, ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare este să-și facă românii griji că vor fi tăiate salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi tăiate salariile și nu vor fi dați afară", a declarat Iohannis.

Şeful statului a fost întrebat cum va face economie Administraţia Prezidenţială, iar Iohannis a replicat că se va încadra în alocarea bugetară.

ADVERTISING

”Sunt complet împotriva unor tăieri alandala. Eu personal sunt demult în administraţie, am văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândite.

Eu îmi doresc, şi asta le-am transmis celor din coaliţie, îmi doresc un plan judicios, făcut cu cap, adică tăiem de acolo de unde se poate tăia fără a pune ceva în dificultate. Deci să nu vă aşteptaţi să agreez sau să salut tăieri care se fac aşa, din pix, din biroul unui ministru. Nu aşa trebuie să se lucreze şi nu suntem în situaţia de a face nişte tăieri senzaţionale şi în niciun caz nu suntem în situaţia de a face tăieri din banii românilor.

Dacă mai continuă discuţiile cu tăieri de salarii şi alte lucruri, da, putem să vorbim şi de o ţopăială, dar o să am grijă să nu ajungem într-o ţopăială bugetară", a spus şeful statului.

Cât despre soluţii, Iohannis le aşteaptă de la Finanţe: "Este una ce s-a votat în Parlament, şi apropo am promulgat acea lege, şi este altceva ce trebuie făcut pentru a ajusta cheltuielile bugetare. Una este o corectură care s-a făcut în Parlament, alta este o corectură care trebuie făcută de acolo unde s-a greşit în capul locului, de la Finanţe. Dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în limite realizabile".

Iată ce crede despre problema bugetarilor lie Bolojan, care spune că trebuie luate măsuri dure: Angajații concediați de la stat pot fi preluați în economia privată. Dar şi o reacţie de la Cătălin Drulă despre „situația economică bună a României”: Cresc prețurile în 4 luni cât într-un an în America

Declarații de presă susținute la finalul vizitei la Renewable Energy School of Skills din Constanța

Cât e "gaura" care nu există

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit marţi despre gaura de la buget.

„Gaura la bugetul de stat nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei. Încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei faţă de programat”, a spus ministrul de Finanţe.

Adrian Câciu a declarat că măsurile avute în vedere de coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde de lei.

El a reiterat că nu este vorba de o „gaură la buget”.

„Nu există o gaură la buget. În primul rând, avem o încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru, în jur de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru mai spre sfârşit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declaraţia unică pe impozitul pe venit.

Adică sunt lucruri care se reglează, dar aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului, un avans al deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliţie, noi facem analiză trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare pe cheltuieli. Acea ajustare, şi aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 miliarde lei pe total buget consolidat al statului.

Acum trebuie văzută şi din altă perspectivă – bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, deci acest 20 miliarde lei până la urmă e un 3,3%. Cred că şi statul poate pe anumite măsuri pe cheltuielile care nu sunt esenţiale să facă această ajustare.

De altfel, domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca până mâine să transmită o serie de propuneri de soluţii privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunţa. Aşteptăm să vedem cu ce se vine. Evident că se face o analiză şi un plan de acţiune, o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare”, a mai spus Câciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇