Ministerul de Interne propune o economie la buget de aproximativ 600 de milioane de lei, în contextul planului de reducere a cheltuielilor cerut de premierul Nicolae Ciucă. Şi Ministerul Digitalizării ar putea reduce cheltuielile cu 160 de milioane de lei. Ministerul Educaţiei nu are, în schimb, o reducere a cheltuielilor şi va cere bani la rectificare, în contextul intrării în sistem a 1.300 de consilieri şcolari, în toamnă.
Bugetul Ministerului de Interne este pe 2023 de 26 miliarde lei, 56% reprezentând cheltuieli de personal şi 22% pentru pensii şi asistenţă socială.
Surse liberale citate de News.ro au precizat că în cazul Internelor, sunt două categorii de reduceri de cheltuieli, fie la personal, unde instituţia are un deficit, sau la bunuri şi servicii. În urma discuţiilor privind pensiile speciale, 5.000 de oameni s-au pensionat, au precizat sursele citate.
Ministerul de Interne a propus o diminuare cu 200 de milioane lei, la bunuri și servicii, economiile urmând să fie făcute la deplasări sau utilităţi. Pe cheltuielile de personal ar fi vizate posturile care nu sunt ocupate încă, unde MAI poate face o reducere de aproximativ 300 de milioane de lei, estimativ.
Ministrul de Interne a cerut, potrivit surselor, o analiză în privinţa orelor suplimentare, ca în locul plăţii acestora să se dea zile libere angajaţilor, Ministerul de Finanţe urmând să dea un răspuns ce economie s-ar face cu o astfel de măsură.
Și Ministerul Digitalizării a găsit resurse pentru o reducere cu 160 de milioane de lei şi va opera şi o reducere de personal de 20 sau 30 de posturi.
Ministerul Educaţiei, în schimb, nu are un spaţiul bugetar pentru tăieri de cheltuieli şi va dori o suplimentare a bugetului la rectificarea din luna septembrie, în contextul în care în perioada următoare urmează să se angajeze 1.200 de consilieri şcolari, la care instituţia nu poate renunţa, au mai spus sursele citate.
Potrivit surselor Profit.ro, iată ce sume au mai propus alte ministere:
- Ministerul Finanțelor - reducere de cheltuieli de circa 380 milioane lei
- Ministerul Transporturilor - reducere de 400 milioane lei din rezerva de 732 milioane lei
- Ministerul Economiei - în jur de 10 milioane lei, 18% din bugetul de bunuri și servicii
- Ministerul Culturii - circa 2 milioane de lei.
Budăi taie 6 milioane de lei de la Muncă
Dacă aceste informații sunt pe surse, o confirmare vine de la ministrul Muncii Marius Budăi. Acesta a declarat miercuri, la Prima News, că reducerea de cheltuieli la instituția pe care o conduce va fi în primă fază de 6 milioane de lei.
„Structura bugetului Ministerului Muncii este în proporţie de 97% pe cheltuieli de natură socială, alocaţii, măsuri pentru sprijinirea locurilor de muncă, calificare, recalificare, etc. Cu toate acestea, am redus cu 20% consumul de combustibil. Voi analiza foarte atent fiecare deplasare, fie ea externă sau internă şi voi reduce numărul de deplasări, voi vedea cât de urgente şi necesare sunt şi de la bunuri şi servicii. Cam asta e la Ministerului Muncii, pentru că marea parte a bugetului este pe măsurile de sprijin în ceea ce ţine de ocupare, calificare şi recalificare, cheltuieli sociale şi de aici s-a spus foarte clar că din aceste lucruri nu se taie”, a arătat ministrul
Întrebat ce reducere de buget face, ministrul Budăi a răspuns: „6 milioane de lei, atât am descoperit acum, cu colegii mei, în primă fază”.
El a precizat că fiecare ministru a venit şi a înaintat acest material cu măsurile de reducere a cheltuielilor şi s-au înaintat materialele, s-a respectat termenul dat de premier, s-au făcut discuţiile în coaliţie şi urmează probabil după studierea materialelor alte discuţii.
„Este nu tocmai o perioadă fericită nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume şi trebuie să fim mult mai atenţi să vedem de unde şi ce putem amâna pentru anul viitor, bunuri şi servicii, deplasări, care nu sunt exact acum de făcut şi trebuie să facem acest efort comun”, a menţionat Budăi.
Despre posibile restructurări, Budăi a arătat: „Aş mai avea nevoie de personal, am deficienţe pe Casa Naţională de Pensii, pe toate agenţiile de fapt, dar ne descurcăm cu ce avem”.
Guvernul a rămas fără bani în 3 luni
Premierul Nicolae Ciucă anunțase luni că a cerut fiecărui ordonator de credite să ia măsuri pentru a reduce cu 6% din cheltuielile neesențiale, în situația în care după doar 3 luni Guvernul s-a trezit că nu mai are bani, înregistrând deja un deficitul bugetar de 1,4% în primul trimestru, fiind preconizat un deficit excesiv la final de an de peste 5%.
Întrebat dacă vor fi tăieri salarii, Ciucă a insistat că Guvernul nu intenționează nici să reducă salariile bugetarilor, nici locurile de muncă, și nici investițiile.
„Fac apel la toţi factorii responsabili să nu ne ducem cu astfel de mesaje către cetăţeni. Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul Guvernului - şi am precizat foarte clar inclusiv în scris, când am cerut să vină miercuri cu propuneri pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate.
Suntem în Săptămâna Mare şi nu cred că trebuie să le dăm oamenilor astfel de mesaje. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru ceea ce spun acum”, a spus Ciucă.
Și ministrul Finanțelor a încercat, la audierea din Parlament, să minimizeze gaura din buget, rugându-se însă ca la rectificare cifrele să nu mai fie umflate și „veniturile să fie pe măsura estimărilor”.
Adrian Câciu a insistat că totul e în regulă și chiar că sâmbătă agențiile de rating vor anunța o veste bună pentru România.
„Suntem în regulă (cu deficitul - n.red.). Sâmbătă o să aveţi iar o veste bună de la agenţiile de rating, pentru sunt anumite chestiuni pe care trebuie să şi arăţi că faci nişte lucruri, nu doar stăm să constatăm şi, Doamne fereşte, să se întâmple nişte lucruri.
Nu. Sunt în regulă discuţiile cu Comisia Europeană şi chiar apreciază faptul că, de fiecare dată, Guvernul s-a adaptat. Nu a lăsat anumite chestiuni să se întâmple şi să trimită o scrisoare şi să spună 'ne pare rău, uitaţi suntem într-o anumită situaţie'. Noi avem o discuţie aproape permanentă, cel puţin eu cu colegii din ECOFIN şi mai ales cu responsabilii care răspund de zona aceasta”, a susținut ministrul social-democrat.
Câciu a mai anunțat și că se lucrează la o nouă „ordonanță trenuleț” ce ar urma să includă o serie de măsuri menite să aducă o economie de 20 de miliarde de lei.