Consilier de stat la Guvern: Nu salariile sunt problema, ci căpușarea cu oameni care de abia articulează limba română. Mai degrabă te sinucizi decât să poți concedia o astfel de ameobă

Consilier de stat la Guvern: Nu salariile sunt problema, ci căpușarea cu oameni care de abia articulează limba română. Mai degrabă te sinucizi decât să poți concedia o astfel de ameobă

Salariile majorităţii bugetarilor nu sunt mari, consideră Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă.

Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale, susţine ea.

Mădălina Turza subliniază că problema nu este cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.

”Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.

ADVERTISING

Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.

Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști”, scrie consilierul pe Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mădălina Turza mai spune că de această categorie nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, pentru că nu te lasă Codul Administrativ

”De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci, ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. Odată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia.

De ce? Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil.

ADVERTISING

Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție, trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante, pentru că tu ai un mandat. Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină instituția, domeniul și, la nivel general, țara asta”, mai afirmă Mădălina Turza.

Potrivit consilierului de stat, reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ, să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai pârghii efective de recompensă și sancțiune.

”Unde e ipocrizia? Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea. Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educație pe fast forward și eventual online, care cred că “li se cuvine”, le știu pe toate, mai puțin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcții publice sau se agață de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduț și pe viață. Cunosc personal și în proximitate astfel de tineri.

Serviciul public, am spus-o întotdeauna, este o #vocație. Nu doar un job sigur sau călduț. Serviciul public înseamnă să nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie să găsești soluții și mai puțin din cauza neliniștii legate de locația următorului concediu pe care îl vei face”, punctează Mădălina Turza.

Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia.Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor! Ciclic apare în...

Publicată de Maria Madalina Turza pe Marţi, 11 aprilie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇