Analist: Bugetul de stat nu a fost întocmit corect. A fost un mic dezmăț

Analist: Bugetul de stat nu a fost întocmit corect. A fost un mic dezmăț

S-a ajuns la un deficit de 20 de miliarde de lei după primele 2 luni ale anului, pentru că bugetul de stat nu a fost întocmit corect, spune analistul financiar Bogdan Glăvan.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au angajat foarte mulți oameni la stat, s-au mărit salarii, s-au dat sporuri și prime în companiile de stat, inclusiv în cele de energie.

”Cum este posibil ca după două sau trei luni din an statul să vină să spună trebuie să facem economii de 20 de miliarde de lei? Înseamnă că bugetele n-au fost întocmite corect. Anul trecut s-au mărit salarii, s-au dat sporuri, s-au angajat foarte mulți oameni la stat, s-au dat prime în companiile de stat, inclusiv, culmea ironiei sau a tragediei, în companiile de energie, care au scumpit energia. Acolo, angajații au primit prime pentru că, ce, a crescut productivitatea muncii. Ca să vezi, foarte simplu, mărim facturile cetățenilor, a fost un mic dezmăț”, a declarat Bogdan Glăvan, la Europa FM.

ADVERTISING

Analistul subliniază că Guvernul poate tăia doar de la investiții și de la cheltuieli cu bunuri și servicii:

„Există două posibilități: pe termen scurt acest lucru nu se poate face decât prin amânarea unor cheltuieli, ori de unde poți să amâni cheltuieli? De la investiții, de la dobânzi nu poți să tai, de la salarii nu poți să tai, deci nu poți să tai de nicăieri în mod oficial.

De unde poți tăia în mod oficial? De la investiții și de la cheltuieli cu bunuri și servicii, și asta poți să faci, poți să zici de mâine nu mai merge nimeni cu mașina”, a completat Bogdan Glăvan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat luni că Guvernul trebuie să facă o reformă a salarizării bugetarilor, pentru că este jalon pentru a patra tranșă din PNRR. În plus, şi bugetul geme sub povara imensului aparat de stat.

„Cheltuielile cu salariile reprezentau 37% (din totalul veniturilor încasate – n.red.), eram printre primele locuri în UE, și aici la acest indicator trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

PSD însă nu e de acord cu reducerea salariilor, iar scenariul ministrului Marcel Boloş, privind „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuţiile coaliţiei.

ADVERTISING

”Scenariul ministrului Marcel Boloş, care a menţionat „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar, ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuţiile care vor avea loc în cadrul coaliţiei, pentru a nu risca compromiterea altor măsuri bune şi necesare. Să nu lăsăm un măr bolnav să strice o grămadă mare de mere sănătoase”, a declarat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇