Cum ANAF nu a colectat cât trebuie din taxe şi impozite, Ministerul Finanţelor pregăteşte măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesenţiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, a transmis Adrian Câciu.
Ministrul a precizat că nu vor fi tăieri de la investiţii sau pachetul social şi economic.
"Am avut o analiză asupra primului trimestru şi decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale. Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economic", a spus ministrul Finanţelor.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Profit.ro că pe listă este blocarea din nou a angajărilor la stat, dar şi introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Astfel, instituţiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.
Coaliţia de guvernare a decis, marţi, în şedinţa de la Palatul Victoria, reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, în urma colectării slabe la bugetul de stat.
Astfel, printre măsurile discutate se află reducerea numărului de membri din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat şi reducerea valorii indemnizaţiilor de şedinţă, pentru ca Guvernul să se încadreze în deficitul bugetar, au precizat surse politice pentru News.ro.
Ministrul Finanţelor a făcut în şedinţa coaliţiei o prezentare a situaţiei economice, arătând că există o colectare mai mică la bugetul de stat, sub ţinta asumată de ANAF. Astfel, din luna septembrie, suma care a rămas necolectată a fost de 5 miliarde de lei.
În paralel se vor lua şi măsuri de creştere a colectării taxelor, accizelor. Coaliţia a fost de acord cu măsurile propuse de Ministerul de Finanţe.