Poșta ar vrea să intre pe piața RCA: „Statul poate să ne crească bugetul nelimitat. Modernizăm silențios România”

Poșta ar vrea să intre pe piața RCA: „Statul poate să ne crească bugetul nelimitat. Modernizăm silențios România”

Valentin Ştefan, CEO-ul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a vorbit în cadrul unui eveniment despre planurile de dezvoltare, indicând printre acestea și posibilitatea intrării pe piața RCA, grav afectată după falimentul City Insurance din 2022 și cel al Euroins de acum.

Ștefan nu a dat detalii, însă, despre cum ar putea intra Poșta Română pe piața asigurărilor, ci doar a menționat în treacăt intenția, când vorbea despre provocările pe care compania le-a întâmpinat când a fost desemnată să se ocupe de cardurile de energie.

„În decembrie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ne-a cerut o ofertă pentru un anumit proiect. Sigur că da, am făcut oferta acolo. Am scris nişte date tehnice, ca la sfârşitul anului, mi se pare chiar înainte de Crăciun, să spună `bun, vrem să lucrăm cu voi, că aveţi cea mai bună infrastructură, aţi promis cel mai mult, vrem să livrăm prin voi aceste carduri de energie`.

ADVERTISING

O provocare logistică fantastică, care presupune nu doar livrarea unui număr impresionant de trimiteri, dar şi colectarea de bani de la milioane şi milioane de clienţi, unii clienţi noi pe care nu i-am avut până acum.

Odată planul făcut pentru o creştere de 10%, ne dăm seama că a venit alt contract pe care trebuie să-l prioritizăm. Acum, că am stabilizat acest contract, mi-am dat seama că statul român ne cere alt lucru. Avem această problemă a RCA-urilor, ni s-a spus şi, evident, suntem interesaţi, că este totuşi un business. Dar trebuie acum să ne gândim cum facem să intrăm în această direcţie. Başca, mai avem şi o nevoie de modernizare a infrastructurii companiei”, a spus CEO-ul Poștei, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Întrebat care este bugetul Poştei Române în acest an, Valentin Ştefan a declarat că acesta „este atât cât este nevoie", având în vedere că principalul acționar este statul. Amintim că statul deține 75% din pachetul de acțiuni și Fondul Proprietatea 25%.

„Bugetul Poştei este atât cât este nevoie. Avem cel mai puternic acţionar din ţară. Deci, dacă statul român spune: 'Haideţi să rezolvăm o anumită problemă a ţării', poate să ne crească bugetul nelimitat, aş putea spune. Sigur că da, nu ne culcăm cu gândul că avem un sac fără fund. În schimb, ne axăm pe câteva direcţii clare.

Pe de o parte, este nevoie de această digitalizare a ţării, că vorbeam de plăţile cu cardul. Chiar dacă ne-am dori să avem plăţi cu cardul undeva în jumătate din populaţia ţării nu se pot face pentru că nu ai infrastructura necesară. Aşa că asta încercăm să facem acum, să modernizăm silenţios România", a punctat Ştefan, celelalte direcții enumerate fiind modernizarea companiei și crearea infrastructurii comerciale.

ADVERTISING

Poșta își caută identitatea: „Miza nu este neapărat profitabilitatea”

El a spus că, astfel, compania nu vizează la acest moment neapărat să fie profitabilă, ci să rezolve problemele țării.

„Deci miza Poştei nu este neapărat profitabilitatea companiei în acest moment, deşi evident trebuie să facem bani, să ne plătim salariile şi să mergem mai departe, ci este mai degrabă de a rezolva aceste probleme fundamentale ale României pe de o parte şi, pe de altă parte, modernizarea companiei. Rolul social al Poştei este evident pentru toată lumea", a menţionat Ştefan.

În același timp, șeful Poştei Române a admis că instituţia pe care o conduce este în căutarea unei identități şi s-a plâns că dă prea mulți bani la stat față de ce primește în schimb.

„Noi, la Poşta Română, suntem într-o căutare de perspectivă de identitate. Nu prea ştim ce suntem: companie de curierat, servicii financiare, rolul de modernizare a României, dar suntem pe un trend bun.

Cred că principala problemă este că dăm statului peste 100 de milioane de euro în fiecare an şi simţim că nu primim suficient înapoi. Un prim pas pe care aş vrea să-l văd din partea statului, şi spun asta pentru că avem trei instituţii foarte importante alături de noi, este această tendinţă a pasării nevoilor statului către companiile comerciale.

Mi-aş fi dorit să văd o debirocratizare a activităţii noastre, o modalitate prin care statul român să-şi ia informaţii necesare şi să rezolve acele probleme fundamentale pe care le are, fără să intervină prea mult în activitatea noastră comercială", a punctat reprezentantul CNPR.

Declarațiile lui Ștefan au fost făcute în cadrul celei de-a X-a ediţie a evenimentului „Courier & Postal Services Forum 2023", organizat de Govnet Conferences, la care au participat furnizori de servicii de curierat şi poştale, fast deliver şi retaileri online, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇