Falimentul City Insurance: Care sunt cauzele care au dus la prăbușire

Falimentul City Insurance: Care sunt cauzele care au dus la prăbușire
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a identificat o serie de cauze care au dus la falimentul celei mai mari companii de asigurări, cu o cotă de piaţă de 43% la 2021 pe sectorul RCA.

Una dintre ele este un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea poliţelor sub tariful notificat cu scopul de a creşte cota de piaţă, după cum reiese din analiza activităţii City Insurance în perioada 2018 – 2021.

De asemenea, raportul subliniază că pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanţelor din reasigurare. Alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societăţii de a recupera creanţele din regrese.

ADVERTISING

Totodată, alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăţi de penalităţi şi cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia şi Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

CITR a stabilit, de asemenea, deficienţe în legătură cu gestionarea fondurilor băneşti. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi şi comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acţionarul majoritar şi de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie.

ADVERTISING

La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societăţii afiliate City Invest & Management.

Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacţii imobiliare cu terenuri achiziţionate la valori ridicate, în perioada 2012 - 2014, care ulterior au fost vândute la preţuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferenţă de 42,6 milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a anunţat în 17 septembrie 2021 că a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare - Reasigurare City Insurance şi că solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

ADVERTISING

La data de 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a admis cererea ASF şi a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇