Ministrul de Finanțe a cerut CEC să-și depună documentele de autorizare la ASF. Cât timp are la dispoziție

Ministrul de Finanțe a cerut CEC să-și depună documentele de autorizare la ASF. Cât timp are la dispoziție

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi, în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea tarifelor RCA, că a solicitat CEC să-şi depună documentele de autorizare la ASF.

”Are o lună de zile, am solicitat şi ieri CEC-ului şi vă spun şi dvs, are o lună de zile să se autorizeze, să îşi depună documentele de autorizare la ASF”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a arătat că, în momentul în care începe procedura de autorizare, din ce a discutat în trecut cu preşedintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale, să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă.

ADVERTISING

Despre riscul declanşării unei proceduri de infringement, ministrul a replicat: ”Nu vreţi să protejăm mai întâi cetăţenii? Eu vreau să văd proiectul şi să ne uităm în concordanţa lui cu legislaţia europeană şi cu modul în care până la urmă corespunde sau nu. Pe de altă parte, este important ca cetăţenii şi companiile să fie protejate de această situaţia”, a spus Câciu, afirmând că relaţia cu Comisia Europeană, pentru piaţa de asigurări, tot ASF-ul o are.

Despre tarifele în creştere ale poliţelor RCA, ministrul Finanţelor a afirmat că vor vedea care sunt preţurile din piaţă. ”Vedem proiectul de la ASF”.

ADVERTISING

Propunerile ASF pentru asigurători

Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, a explicat luni în Senat propunerea pentru piaţa RCA. Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022.

Planurile ASF pentru piaţa RCA, ca urmare a prăbuşirii Euroins, prevăd noi măsuri de compensare a eventualelor mici pierderi şi un proiect de lege prin care contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială, a spus Cristian Roşu.

“Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerea noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022”, a declarat vicepreședintele ASF.

ADVERTISING

La rândul său, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a confirmat că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇