Stolojan: ASF nu și-a făcut datoria în cazul Euroins. Să învețe de la BNR

Stolojan: ASF nu și-a făcut datoria în cazul Euroins. Să învețe de la BNR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

ASF nu şi-a făcut datoria şi cazul Euroins este dovada, susţine fostul premier Theodor Stolojan (PNL).

Acesta a fost întrebat dacă episodul Euroins putea fi prevenit.

”Categoric, putea fi prevenit și e bine să precizăm de la bun început că atunci când o persoană sau o companie, în special mică sau mijlocie, se duce să încheie o asigurare, ea nu are capacitatea, persoana sau întreprinderea respectivă, să evalueze dacă firma de asigurare este solvabilă sau nu, dacă respectă reglementările în vigoare etc..

Persoana sau întreprinderea mică și mijlocie se bazează pe faptul că piața asigurărilor de bunuri și de persoane este reglementată și supravegheată de stat, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară.

ADVERTISING

Ce constatăm acum? Această Autoritate de Supraveghere Financiară în decursul anilor, deci nu o lună, două, trei, în decursul anilor, a tot constatat că Euroins nu respectă reglementările cu privire la constituirea rezervelor pe care era obligată să le constituie din primele de asigurare. Discutăm de rezerve de daune sau rezerve în cazul asigurărilor de viață.

Și, atunci, ce a făcut această Autoritate de Supraveghere Financiară? Ne comunică public că ea în decursul anilor a tot dat amenzi și avertismente către această firmă. Firma nu s-a conformat. Or, această abordare, iată, ne-a condus la rezultatul de astăzi.

ADVERTISING

Faptul că Autoritatea de Supraveghere dă acest comunicat, ascunzându-se în spatele unei legislații arată că practic, nu și-a făcut datoria. Dacă legislația nu-i permitea ca la primele două abateri cu privire la constituirea de rezerve la nivelul necesar firma nu s-a conformat, Euroins, trebuia oprită de atunci activitatea și nu lăsată în continuare. ASF avea obligația să declanșeze modificarea legislației în vigoare, prin Parlament, evident”, a explicat Stolojan la RFI România.

Fostul premier consideră că ”ASF-ul ar trebui să învețe din practica bună a BNR, care supraveghează piața bancară și care a învățat cum să facă această supraveghere, după ce a avut și ea nenumărate experiențe proaste în trecut”.

ADVERTISING

Conducerea ASF este aşteptată luni în Parlament, la comisiile reunite de buget şi economică din Senat, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins.

Reacţii politice

Premierul Nicolae Ciucă afirma săptămâna trecută că a avut discuţii cu preşedintele ASF, care i-a transmis că va veni cu evaluarea finală şi propunerile privind situaţia poliţelor de asigurare RCA în Parlament.

Şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spunea că autoritatea de reglementare este ASF, în acest caz.

”Haideţi să vedem explicaţiile de luni sau poate, până atunci, deja conducerea ASF vine cu propuneri. Nu este prima oară când am această intervenţie. De mai mult timp am spus să fim pregătiţi în cazul în care se repetă o astfel de situaţie. Cred că îngheţarea preţurilor este una dintre soluţii pe o perioadă limitată de timp. Repet, statul neavând o pârghie directă în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piteşti, dacă ar putea fi făcută o plafonare a preţurilor la poliţele RCA.

Iată şi alte reacţii politice la cazul Euroins

Poziţia ASF

Poziţia ASF este însă că autoritatea a făcut toţi paşii legali în analiza situaţiei Euroins, iar deciziile au fost luate având toată baza legală necesară.

Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări de la ASF, a precizat că Euroins a avut probleme de solvabilitate şi a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la şase şi nouă luni, analiză care a implicat calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare şi care s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇