ASF a decis la ce valoare va plafona tarifele la RCA

ASF a decis la ce valoare va plafona tarifele la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va propune Ministerului de Finanțe o serie de reglementări care să includă o reducere a tarifelor RCA.

Totodată, ASF va renunța temporar la taxa de 1% pe care o încasează de la societățile de asigurare.

“Societățile de asigurări vor folosi tarifele din martie 2022. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor o poliță RCA, autoritatea va renunța la taxa de 1%. Vrem sa avem stabilitate pe piata RCA”, a declarat la Digi24 Valentin Ionescu, directorul de stabilitate financiară din cadrul ASF.

ADVERTISING

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat recent noi tarife RCA pentru următoarele șase luni, care nu coboară sub 1.000 de lei.

Cel mai mic tarif de referinţă de 1.006 lei este prevăzut la categoria de vârstă 51-60 de ani pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc.

Cel mai mult urmau să plătească șoferii sub 30 de ani care dețin mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 cmc, care pot avea o poliță RCA de peste 4.700 de lei.

Ulterior, ASF a spus că ia în calcul plafonarea preţurilor la RCA pentru o perioadă determinată, variantele fiind analizate de către specialiști.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia s-ar aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Tarife de referință anunțate de ASF pentru polițele RCA nu sunt obligatorii pentru companiile de asigurări, ci sunt doar indicatori pentru clienții acestora.

Dar, de regulă, firmele asiguratoare țin cont de acești indicatori când calculează tarifele. În ultimul an, polițele RCA s-au scumpit cu circa 20%.

Falimentul Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

ADVERTISING

Ulterior, Eurohold Bulgaria AD, compania mamă a Euroins România, a anunțat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment şi consideră măsura ASF ca fiind abuzivă şi absolut iresponsabilă.

„Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR”, a acuzat compania.

Iată și ce trebuie să faci dacă ai poliță RCA la Euroins.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇