Banca Mondială recomandă impozit progresiv și alte beneficii la venituri mici, creșteri de TVA și eliminarea scutirilor pentru IT-ști și construcții

Banca Mondială recomandă impozit progresiv și alte beneficii la venituri mici, creșteri de TVA și eliminarea scutirilor pentru IT-ști și construcții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă României impozitul progresiv, eliminarea scutirilor fiscale pentru IT-iști și angajaţii din construcții, introducerea unor beneficii pentru cei cu venituri mici, dar și creșterea impozitării la IMM-uri.

Acestea sunt concluziile citate de Digi24 pe care specialiștii de la Banca Mondială le-au transmis autorităților de la Bucureşti, care au întrebat cum să facă reforma fiscală.

Iată aşadar recomandările Băncii Mondiale:

  • introducerea impozitului progresiv - adică impozit mic la venituri mici și impozit mare la venituri mari. 
  • angajații din agricultură, construcții și IT să plătească din nou impozit pe venit
  • angajaţii cu venituri mici să dea mai puțin din banii pe care îi câștigă la stat, fie să nu mai plătească contribuția la sănătate, fie să primească credit fiscal, adică să aibă posibilitatea de a-și deduce din cheltuieli. 
  • angajații din construcții și pensionarii cu venituri mari să plătească contribuție la sănătate (această ultimă variantă s-a pus în practică în 2022, dar CCR a decis că nu era constituţional, iar acum pensionarii îşi primesc înapoi banii reţinuţi ca CASS). 
  • revenirea la TVA de 16% pentru mâncarea din restaurante, cazarea la hotel, alimente, medicamente, lemne, încălzire în sistem centralizat și multe altele, care acum beneficiază de reduceri
  • Pentru IMM-uri, scăderea până la 1 ianuarie 2025 a pragului de încadrare de la 500.000 de euro, cât e acum, la 90.000 de euro. 
  • tratament fiscal echitabil între angajați și cei care lucrează ca PFA, prin introducerea și pentru salariați a unor plafoane pentru contribuția la pensie. 
ADVERTISING

Deocamdată, coaliţia vorbeşte despre impozitarea suplimentară a veniturilor de la stat care depăşesc salariul preşedintelui (25.000 de lei brut).

Miercuri am aflat de la premier că veniturile care depășesc salariul președintelui ţării vor fi supraimpozitate cu 16%. Doar la stat.

Ministrul UDMR Cseke Attila a precizat însă că această suprataxare s-ar putea referi la tot mediul de afaceri.

Întrebat de presă dacă au fost discuții și în ceea ce privește supraimpozitarea veniturilor din mediul privat, Cseke Attila a admis această variantă: „Da. Sunt discuții cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare și de impozitare în România este unic, din câte știu”.

ADVERTISING

Premierul Ciucă şi şeful PSD spun însă că nu e vorba decât de veniturile de la stat. Rămâne de văzut dacă discriminarea aceasta ar fi constituţională.

Deocamdată Ministerul de Finanţe face analiza financiară a tuturor variantelor.

Iată câți români au venituri lunare peste salariul președintelui. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇