Cazul Credit Suisse: 40.000 de bancheri ar putea rămâne fără job în Elveția. Saudi National Bank pierde un miliard de dolari

Cazul Credit Suisse: 40.000 de bancheri ar putea rămâne fără job în Elveția. Saudi National Bank pierde un miliard de dolari

Salvarea Credit Suisse de către UBS ar urma să ducă la zeci de mii de concedieri, sectorul financiar elveţian pregătindu-se deja pentru o lovitură puternică din cauza acestei preluări controversate.

Pe de altă parte, Saudi National Bank, acţionarul principal al Credit Suisse, suportă pierderi majore în urma preluării forţate a Credit Suisse de către UBS.

Se preconizează că activităţile interne ale Credit Suisse şi banca sa de investiţii, care au împreună peste 30.000 de angajaţi, vor suporta cea mai mare parte a reducerilor de personal, potrivit unor persoane familiare cu planurile UBS, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Aceste persoane au adăugat că este prea devreme pentru a spune exact câte posturi vor dispărea, dar ar putea fi vorba de până la o treime din cele 120.000 de locuri de muncă din grupul combinat, pe măsură ce UBS reduce o mare parte din banca de investiţii şi elimină joburile care se suprapun în Elveţia.

Preluarea a fost orchestrată de autorităţile elveţiene la sfârşitul săptămânii trecute, după ce acestea s-au alarmat de rata retragerilor de clienţi pe care Credit Suisse o suferea.

Tranzacţia de 3 miliarde de franci elveţieni (3,25 miliarde de dolari) a fost criticată pentru pierderile suferite de deţinătorii de obligaţiuni şi pentru lipsa unui vot al acţionarilor cu privire la sindicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Credit Suisse, care la sfârşitul anului 2022 avea puţin peste 50.000 de angajaţi, se afla deja în mijlocul unei ample campanii de reducere a locurilor de muncă, cu 4.000 de posturi desfiinţate deja până acum în acest an.

Pierderi uriaşe la Saudi National Bank

Pe de altă parte, Saudi National Bank, acţionarul principal al Credit Suisse, suportă pierderi majore în urma preluării forţate a Credit Suisse de către UBS, relatează CNBC.

Saudi National Bank a confirmat că a fost afectată de o pierdere de aproximativ 80% din investiţia sa.

ADVERTISING

Banca cu sediul la Riad deţine un pachet de 9,9% din Credit Suisse, după ce a investit 1,4 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari) în banca elveţiană, în noiembrie anul trecut, la 3,82 de franci pe acţiune.

În condiţiile acordului de salvare, UBS plăteşte acţionarilor Credit Suisse 0,76 franci pe acţiune.

Reducerea semnificativă vine în timp ce autorităţile de reglementare încearcă să susţină sistemul bancar global.

Eforturile pentru o salvare urmează câtorva săptămâni tumultuoase, în care banca americană Silicon Valley Bank din SUA a intrat în faliment şi acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit, preţurilor acţiunilor în sectorul bancar scăzând puternic la nivel internaţional.

În ciuda pierderii, Saudi National Bank spune că strategia sa mai largă rămâne neschimbată. Acţiunile băncii au crescut cu 0,58% luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇