UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, au anunţat duminică autorităţile elveţiene, iar tranzacţia care va uni principalele bănci elveţiene, dând naștere unui gigant bancar, este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale.
Tranzacţia se ridică la 3 miliarde de franci elveţieni (3,25 miliarde de dolari), cu 60% mai puțin decât valoarea băncii la închiderea tranzacțiilor de vineri, când o acţiune Credit Suisse valora 1,86 franci elveţieni. Acționarii băncii în dificultate vor primi doar o acțiune la 22,5 acțiuni deținute anterior. În mod extraordinar, votul acționarilor nu va fi necesar, după ce autoritățile elvețiene au modificat legea, pentru a permite finalizarea rapidă a tranzacției.
Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) de la Banca Națională a Elveției sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse, transmite Reuters.
"Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională", au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.
Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, a anunţat duminică că a aprobat preluarea Credit Suisse de către UBS.
Negocierile din acest weekend au fost contracronometru, autoritățile elvețiene grăbindu-se să anunțe o tranzacție înainte de debutul burselor de luni.
S-a evitat un vot al acționarilor, o decizie puternic criticată
Potrivit unor surse ale Financial Times, citat de Ziarul Financiar, a existat un contact limitat între cei doi creditori, iar termenii au fost puternic influenţaţi de Banca Naţională a Elveţiei şi de autoritatea de reglementare Finma. Rezerva Federală a SUA şi-a dat acordul pentru această tranzacţie, au adăugat sursele citate.
Negociatorii au dat numele de cod Cedar pentru Credit Suisse, iar UBS este denumită Ulmus, potrivit persoanelor informate despre acest subiect.
Cu toate acestea, au existat critici față de eludarea regulilor normale de guvernanţă corporativă prin împiedicarea unui vot al acţionarilor UBS.
Vincent Kaufmann, directorul executiv al Fundaţiei Ethos, care reprezintă fondurile de pensii elveţiene care deţin între 3% şi 5% din Credit Suisse şi UBS, a declarat pentru Financial Times că decizia de a ocoli votul acţionarilor asupra tranzacţiei reprezintă o proastă guvernanţă corporativă.
"Nu pot să cred că membrii noştri şi acţionarii UBS vor fi mulţumiţi de acest lucru", a spus el. "Nu am văzut niciodată astfel de măsuri luate; arată cât de gravă este situaţia".
A doua cea mai mare bancă elvețiană, pe buza prăpastiei
Ambele părţi au fost blocate în discuţii cu autorităţile de reglementare încă de miercuri, când Credit Suisse a cerut BNS să îi ofere o linie de credit de urgenţă de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 de miliarde de dolari), informează Mediafax.
Când această măsură de sprijin nu a reuşit să oprească scăderea preţului acţiunilor sale şi să împiedice clienţii panicaţi să îşi retragă banii, banca centrală a intervenit pentru a forţa o fuziune, după ce a devenit îngrijorată de viabilitatea celui de-al doilea mare creditor al ţării.
Ieşirile de depozite de la Credit Suisse au depăşit 10 miliarde de franci elveţieni pe zi la sfârşitul săptămânii trecute, a relatat FT. Clienţii au retras 111 miliarde de franci elveţieni de la grup în ultimele trei luni ale anului trecut.
Guvernul pregăteşte măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea şi intenţionează să introducă o legislaţie care să ocolească perioada normală de consultare de şase săptămâni necesară pentru acţionarii UBS, astfel încât tranzacţia să poată fi încheiată imediat, au declarat persoanele menţionate.
Cadrul tranzacţiei a fost conceput de autorităţile elveţiene de reglementare pentru a oferi stabilitate maximă sistemului bancar al ţării, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Autorităţile elveţiene au obţinut deja aprobarea prealabilă din partea autorităţilor de reglementare relevante din SUA şi Europa.