Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit miercuri cu peste 26% la un nou minim record, după ce cel mai mare investitor a exclus să mai furnizeze fonduri pentru creditorul elvețian.
Într-un interviu acordat Bloomberg, președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar Al Khudairy, a declarat că nu își va crește pachetul de acțiuni la Credit Suisse.
„Răspunsul este absolut nu, din multe motive. Dar îl voi prezenta pe cel mai simplu, ce ține de statut și reglementări. Acum deținem 9,8% din bancă. Dacă depășim 10%, intră în vigoare tot felul de reguli noi, fie că este vorba de autoritatea noastră de reglementare, sau de cea europană, sau de cea elvețiană. Și nu dorim să intrăm într-un nou regim de reglementare”, a declarat Ammar Al Khudairy, potrivit CNN.
După aceste declarații, acțiunile băncii s-au tranzacționat în scădere cu 26% la Zurich, miercuri la prânz, iar costul achiziționării unei asigurări împotriva riscului de neplată pentru Credit Suisse a atins un nou record, potrivit S&P Global Market Intelligence.
Prăbușirea a afectat și alte acțiuni bancare europene, băncile franceze și germane precum BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank și Deutsche Bank înregistrând scăderi între 8% și 10%.
Cândva un mare jucător pe Wall Street, Credit Suisse a fost lovit de probleme în ultimii ani, ceea ce i-a erodat reputația, dar și profitul.
Clienții au retras miliarde de la Credit Suisse anul trecut, contribuind la cea mai mare pierdere anuală a băncii de la criza financiară globală din 2008.
În octombrie anul trecut, banca a anunțat un plan radical de restructurare, care includea demiterea a 9.000 de angajați, desprinderea ca entitate separată a băncii de investiții și amplificarea focusului pe managementul averii.
Și loviturile continuă să vină pentru a doua cea mai mare bancă din Elveția. Marți, Credit Suisse a recunoscut problemele în raportarea financiară și a anunțat că renunță la bonusurile pentru conducere.
Vorbind marți la Bloomberg TV, CEO-ul Credit Suisse, Ulrich Körner, spunea însă că banca a înregistrat luni „fluxuri bune de bani”, chiar dacă piețele au fost speriate de prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA.