UBS, cea mai mare bancă elvețiană, ar putea să preia Credit Suisse pentru doar un miliard de dolari, o sumă de opt ori mai mică decât valoarea băncii. Oferta reflectă însă o situație de criză, preluarea Credit Suisse urmând a fi făcută până la finele zilei, pentru a evita o nouă prăbușire a acțiunilor băncii, după deschiderea, luni, a burselor.
Citând persoane familiare cu situația, Financial Times spune că o ofertă a fost făcută duminică dimineaţă la preţul de 0,25 franci elveţieni pentru o acţiune Credit Suisse, cu mult sub preţul de închidere de vineri, de 1,86 franci elveţieni. Acționarii actuali ai băncii vor fi puternic afectați.
În ciuda injecției masive de lichiditate de joi, de la Banca Națională a Elveției, încrederea nu a fost restabilită, ci clienții au continuat să retragă peste 10 miliarde de dolari pe zi.
Reuters citează Financial Times care spune că acum, autoritățile elvețiene caută o soluție pentru a încheia rapid tranzacția, inclusiv luând în calcul modificarea legislației, astfel încât preluarea Credit Suisse să aibă loc chiar și fără aprobarea acționarilor băncii.
Pe lângă oferta de doar 1 miliard de euro, UBS a cerut Băncii Naționale a Elveției și garanții în valoare de până la 6 miliarde de dolari, pentru a prelua Credit Suisse, a cărei valoare de piață ajunsese vineri, la închiderea burselor, la circa 7 miliarde de dolari. Portofoliul de credite și depozite al băncii este de sute de miliarde de dolari.
Sâmbătă seara, guvernul elvețian s-a întrunit pentru a discuta situația de criză, avâd în vedere că o posibilă prăbușire a Credit Suisse ar fi un adevărat cutremur, care ar putea afecta întreg sistemul bancar mondial.
Credit Suisse are o istorie de 167 de ani, se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume și este una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial.
Negocierile actuale sunt intermediate de Banca Națională a Elveției, iar Banca Central Europeană și Fed-ul american sunt informate despre evoluția situației. Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze, iar guvernul elveţian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Negocierile contracronometru din acest weekend vin după o săptămână marcată de prăbușirea băncilor americane Silicon Valley Bank și Signature Bank, care a afectat tot sectorul bancar, ale cărui acțiuni au înregistrat scăderi, în ciuda eforturilor guvernelor din Europa și SUA de a susține sectorul.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat 53 de miliarde de dolari Credit Suisse pentru a-şi stabiliza bilanţul.