Cum a salvat Biden startup-urile din Silicon Valley: Dezvăluiri despre cele 72 de ore care au transformat sistemul bancar american

Cum a salvat Biden startup-urile din Silicon Valley: Dezvăluiri despre cele 72 de ore care au transformat sistemul bancar american

Vineri, soarta deponenților băncii Silicon Valley Bank atârna de un fir de ață. Luni dimineață, administrația Biden a rezolvat problema printr-un plan de salvare care ar putea să reconfigureze relația guvernului american cu băncile.

Duminică după-amiază, mai mulți membri epuizați ai administrației Biden s-au adunat pentru ultimele retușuri ale unui plan făcut în grabă pentru a preveni o criză bancară la nivel național. Trecuseră mai puțin de 72 de ore de la colapsul Silicon Valley Bank (SVB) care a zguduit industria tehnologică americană și a reaprins temerile că Statele Unite se află în pragul unei furtuni financiare.

Prăbușirea Silicon Valley Bank a fost o surpriză la fel de mare pentru Casa Albă cum a fost pentru publicul american, iar administrația Biden avea în față doar un weekend pentru a limita efectele pe cale să se extindă.

La capătul unui efort istovitor, oficialii au prezentat un rezultat spectaculos, chiar cu câteva minute înaintea redeschiderii piețelor financiare din Asia: guvernul federal le va asigura deponenților SVB acces la toate fondurile lor, prevenind incertitudinea financiară dureroasă și amenințarea unor pierderi mari pentru mii de startup-uri susținute cu capital de risc. Signature Bank, care intrase de asemenea în insolvență, va beneficia de aceeași garanție.

ADVERTISING

Acțiunea rapidă pentru salvarea deponenților de la cele două bănci a rescris regulile bancare esențiale într-o manieră care ar putea reverbera mulți ani de acum înainte. A pus, totodată, pecetea administrației Biden asupra stabilității financiare viitoare a sectorului financiar, trimițând în același timp un mesaj despre intenția guvernului de a salva în moduri noi companiile private.

Totul s-a făcut fără a adopta vreo lege în Congres și fără organizarea unor audieri în ultimele zile - ca și cum nu s-ar fi întâmplat, notează Politico, dezvăluind culisele acestei acțiuni de salvare fără precedent.

Două scenarii, o singură alegere

Biden a început weekendul foarte sceptic față de orice plan care ar fi putut fi etichetat drept salvare finanțată de contribuabili, au spus sub protecția anonimatului patru persoane implicate în această situație.

Ca fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, Biden știa cu ce a avut de-a face acesta în timpul crizei financiare și cât de mult au suferit atunci milioane de americani din clasa de mijloc, așa că nu-și dorea cu niciun chip să repete experiența, au spus sursele menționate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, după mai multe întâlniri online dintre mai multe agenții pentru a determina proporțiile undei de șoc a prăbușirii SVB, oficialii de la Casa Albă au ajuns la concluzia că, în cazul în care deponenții băncii nu ar fi sprijiniți, micile afaceri din toată țara ar putea rămâne fără acces la fondurile pentru plata salariilor și ar intra în blocaj.

Mulți dintre clienții SVB erau antreprenori de startup-uri și investitori care băgaseră în bancă sume ce depășeau limita de asigurare federală de 250.000 de dolari.

Deși a existat o îngrijorare redusă că prăbușirea băncilor SVB și Signature ar putea să destabilizeze întreg sectorul bancar, experții care au analizat rețeaua de companii legate de aceste instituții se temeau că refuzul guvernului de a interveni ar putea perturba segmente mari ale economiei. Deponenții panicați și-ar fi retras în masă banii din alte bănci regionale, provocând șocuri în cascadă.

Echipa lui Biden și congresmanii democrați erau îngrijorați și de soarta anumitor companii de procesare a plăților legate de SVB, au spus două persoane care au participat la discuții. Dacă acestea nu mai funcționau, numărul angajaților care nu-și mai puteau încasa salariile creștea exponențial. Situația ar fi degenerat rapid, scăzând drastic încrederea consumatorilor în stabilitatea economiei.

ADVERTISING

Altfel spus, guvernul american avea de ales între a sta deoparte și a lăsa economia să se regleze singură, cu un preț dureros și multe alte complicații, și a interveni urgent.

Un consilier a dezvăluit că președintele nu dorea să perturbe o economie care a dat rezultate bune pentru angajați, așa că a ales varianta intervenției. "Direcția a fost: stabilizați totul!", a spus acesta.

Ședințe de noapte și o veste bună

Biden a ajuns la concluzia că o salvare a SVB era singura opțiune viabilă după mai multe întâlniri ținute de vineri până duminică cu șeful cabinetului său, Jeff Zients, și noul director al Consiliului Economic Național, Lael Brainard, venit la Casa Albă după ce a fost vicepreședinte al Rezervei Federale și președintele al Comitetului de Stabilitate Financiară al băncii centrale americane. Acesta a discutat cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, despre colapsul SVB și impactul asupra acestui stat.

Consilierii și experții lui Biden au dezbătut tot weekendul impactul potențial asupra salariilor angajaților din startup-urile afectate de prăbușirea celor două bănci și l-au rugat pe președinte să vorbească public înainte de deschiderea piețelor americane pentru a împiedica răspândirea panicii către alte bănci regionale.

Biden a fost de acord, dar nu înainte de a le pune în vedere că discursul lui va exprima îngrijorarea pentru micile afaceri și că va transmite clar că americanii trebuie să rămână încrezători în sistemul bancar. Iar pentru asta Casa Albă trebuia să vină cu ceva concret.

Vineri, la 1:00 noaptea, Janet Yellen s-a reunit cu șefii mai multor agenții și instituții financiare, printre care Rezerva Federală (Fed) și Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC), pentru a creiona un plan de acțiune. S-a ajuns la trei opțiuni, potrivit unei persoane apropiată de discuții:

  • căutarea unui cumpărător pentru SVB;
  • sprijinirea deponenților neasigurați;
  • lansarea unui nou program de creditare de urgență la Rezerva Federală.

Sâmbătă s-a lucrat pe toate aceste trei variante. Decizia FDIC a fost deosebit de grea până în ultimele ore, au spus două surse. Oficialii agenției se temeau că propunerea ar putea provoca probleme spinoase instituției care este obligată legal să protejeze fondul de asigurare a depozitelor, o rezervă de bani de lungă durată alimentată din comisioane bancare.

Deși Fed și FDIC au ca obiectiv stoparea panicii financiare, deciziile ambelor agenții riscau să transmită ideea că guvernul va fi mereu gata să intervină pentru a atenua consecințele prăbușirii unei bănci mai mari, problemă care a apărut și în timpul eforturilor de salvare din criza anilor 2008-2009.

Administrația avea, însă, nevoie de o soluție directă și se confrunta și cu presiunea crescândă a Congresului, unde aleșii californieni le cereau oficialilor să facă tot ce e necesar pentru a mări șansele preluării SVB de către altă bancă.

Congresmenii democrați n-au primit în weekend informații care să le alunge temerile. Dar în acest timp, oficialii de la Fed, FDIC, Casa Albă și Trezorerie au lucrat în ședințe interminabile, inclusiv noaptea.

Administrația nu-și finalizase încă planul duminică dimineață, când Yellen a intrat în emisiunea "Face the Nation" de la CBS News. Ea nu s-a angajat în privința vreunei căi de urmat și a spus doar că guvernul nu va salva investitorii unei bănci.

În următoarele ore, oficialii s-au grăbit să definitiveze ultimele detalii ale planului lor. Zeci de mailuri și proiecte au circulat între actorii-cheie ai acestei operațiuni până la apăsarea ultimului buton care a dat drumul anunțului și conferințelor de presă.

Duminică după-amiază, Biden a primit raportul final de la secretara Trezoreriei, Janet Yellen, Zients și Brainard, cu puțin timp înainte de a face anunțul oficial. La ora 18:15, Rezerva Federală, Trezoreria și FDIC au anunțat împreună că guvernul va asigura imediat acces la toate fondurile deponenților de la cele două bănci falimentate.

Acțiunea a prevenit o prăbușire a pieței. Piețele au închis luni doar cu o scădere ușoară. Însă asta nu i-a împiedicat pe investitori să lovească alte bănci regionale: acțiunile First Republic, la care deponenții au format cozi uriașe în weekend, au scăzut cu 62% în ciuda acțiunilor guvernului, sugerând că investitorii încă aveau îndoieli asupra sistemului bancar.

Trepidațiile de pe piață s-au resimțit și în administrația Biden luni, când oficialii au urmărit cu sufletul la gură scăderea prețurilor acțiunilor băncilor în căutarea unor semne de contaminare mai largă. Din fericire, planul a funcționat.

Între timp, consilierii au încercat să evite lovitura aripii progresiste a partidului, subliniind că banii contribuabililor nu vor fi direcționați direct pentru susținerea deponenților SVB și că prețul plătit de angajați ar fi fost mult mai mare dacă banca ar fi fost lăsată în faliment.

Biden a insistat pe acest aspect luni, într-un mesaj menit să calmeze piețele. El și-a exprimat încrederea că sistemul bancar e sigur, repetând că pierderile nu vor fi plătite de contribuabili.

Maxine Waters, membră a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a fost la fel de hotărâtă. "Guvernul nu salvează nimic", a spus într-un interviu. "Dacă băncile au făcut greșeli, dacă investițiile au fost proaste, dacă nu au urmărit bilanțul, vor fi trase la răspundere", a precizat ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇