Răsturnare de situaţie pe bursele europene. După ce dimineaţă s-a deschis totul pe roşu, toţi indicii mari au trecut în teritoriu pozitiv după prânz.
Indicii europeni au recuperat pierderea de la debutul şedinţei de tranzacţionare şi au trecut pe verde, după ce panica din sistemul bancar generată de preluarea Credit Suisse de către UBS cuprinsese bursele europene, notează Ziarul Financiar.
Indicele DAX a urcat cu 0,57%, în timp ce FTSE 100 a crescut cu 0,24%, iar Stoxx 600 a înregistrat un avans de 0,29%.
Bursele europene au deschis iniţial pe roşu după weekendul care a schimbat definitiv faţa sistemului bancar european, cu pierderi majore înregistrate de marile băncile europene încă de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.
De dimineaţă, indicele FTSE 100 scăzuse cu 0,78%, în timp ce DAX a pierdut 0,53%, iar indicele european SToxx 600 0,56%.
Bursa de Valori Bucureşti a deschis şi ea în scădere cu 0,16% sesiunea de tranzacţionare de luni, 20 martie 2023.
Acţiunile UBS - care şi-a cumpărat duminică banca rivală Crédit Suisse - au scăzut cu 8,77%, iar ale Crédit Suisse cu 63,70%, achiziţia nereuşind astfel să-i convingă pe investitori.
Scăderile de dimineaţă au început cu Asia
Piaţa asiatică, prima care deschide în fiecare zi fiind mai la răsărit, a indicat scăderi majore pentru principalele bănci. Acţiunile HSBC au scăzut cu 7,1% la Hong Kong, în timp ce Standard Chartered a pierdut 7,7%, iar Bank of East Asia a scăzut cu 4%.
Unele obligaţiuni bancare concepute pentru a absorbi pierderile în cazul unui faliment bancar au suferit şi ele scăderi abrupte.
Şi băncile mari europene au înregistrat pierderi majore pe burse la deschiderea sesiunii de tranzacţionare. Deutsche Bank a înregistrat scăderi de peste 7%, Unicredit a scăzut cu 6,47%, iar HSBC cu aproape 5%.
Prăbuşirea Credit Suisse
UBS, principala bancă a Elveţiei, a fost nevoită să cumpere peste noapte rivalul Credit Suisse cu numai 3,25 miliarde de dolari, într-o tranzacţie prin care Credit Suisse este salvată de la o prăbuşire care ar fi dus la un colaps al întregului financiar mondial, având în vedere expunerile acestei bănci pe pieţele internaţionale.
“Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, s-a găsit o soluţie pentru a asigura stabilitatea financiară şi a proteja economia elveţiană în această situaţie excepţională”, susţine banca Naţioanlă a Elveţiei.
Banca Naţională a Elveţiei a fost de acord să ofere o linie de lichiditate de 100 de miliarde de franci elveţieni, susţinută de o garanţie federală de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, ca parte a tranzacţiei, a precizat Ministerul elveţian de Finanţe.
De asemenea, Guvernul oferă o garanţie de pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni, dar numai după ce UBS va suporta primele 5 miliarde de franci elveţieni de pierderi din anumite portofolii de active.