Am importat din Rusia cu 46% mai mult petrol, dar dublu ca preț

Am importat din Rusia cu 46% mai mult petrol, dar dublu ca preț

O treime din importurile totale de petrol ale României au venit din Rusia, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru primele 8 luni ale anului, cantităţile fiind cu 46% mai mari faţă de cele de anul trecut.

În total, în acest interval, România a im­portat 5,6 milioane de tone de petrol din care 1,9 mili­oa­ne de tone au venit din Rusia.

În mod normal, într-un an, necesarul de consum al României este de circa 10-11 milioane de tone de petrol, din care nu­mai o treime este extras intern. Principala sursă de import a României este Kazahstanul.

ADVERTISING

Faţă de anul 2021, aceeaşi peri­oadă, cantităţile de petrol aduse din Rusia au fost cu 46% mai mari, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Ca valoare, însă, im­porturile de petrol din Rusia s-au dublat, până la 1,2 miliarde de euro de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut.

Şi pe partea de produse petro­liere România are nevoie de importuri, mai ales de motorină. Astfel, în primele opt luni ale a­nului, România a importat 1 milion de tone de produse pe­troliere ruseşti dintr-un total importat de 1,7 mi­lioane de tone.

ADVERTISING

Valoarea importurilor din Rusia s-a ridicat la circa 1 mld. euro, mai arată datele INS. Ca şi cantităţi, pe partea de pro­duse petroliere a fost înregistrată o scădere de circa 16% faţă de primele opt luni din 2021.

De pe 5 decembrie, petrolul rusesc nu mai poate intra în România, iar din februarie, anul viitor, nici produsele petroliere ruseşti nu mai pot intra pe piaţa locală, ca urmare a pache­tului de sancţiuni implementat de UE împo­triva Rusiei în urma declanşării războiului din Ucraina, singura excepţie fiind cantităţile trans­portate prin conducte.

ADVERTISING

La începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, pentru ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇