Prețul petrolului scade aproape de nivelul minim din 2022

Prețul petrolului scade aproape de nivelul minim din 2022

Cotația petrolului a scăzut, miercuri, țițeiul Brent ajungând aproape de cel mai mic nivel din acest an, pe fondul îngrijorărilor legate de recesiune și de atenuarea pericolului ca plafonarea prețului petrolului rusesc să reducă semnificativ oferta.

Țițeiul Brent a scăzut cu 1,05 dolari, (1,3%), la 78,30 dolari pe baril până la ora 10:20 GMT, dar a atins anterior 77,74 dolari, cel mai scăzut nivel din 3 ianuarie, scrie Reuters.

Petrolul american a scăzut cu 1,24 dolari (1,7%) la 73,01 dolari și a atins 72,25 dolari, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii decembrie 2021.

ADVERTISING

Brent a fost cotat marți sub 80 de dolari pentru a doua oară în 2022 și a anulat câștigurile din acest an, când s-a aflat aproape de maximul istoric de 147 de dolari în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Avertismentele marilor bănci americane privind o probabilă recesiune anul viitor au susținut dolarul american. Un dolar mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede și tinde să diminueze apetitul pentru activele de risc.

"Există încă multă incertitudine pe piețe astăzi", a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior la Rystad Energy, adăugând că producția de țiței din Rusia ar putea să nu scadă atât de mult pe cât se estima.

ADVERTISING

Temerile că plafonarea prețului la țițeiul rusesc ar putea provoca un șoc al ofertei s-au atenuat. Rusia ia în considerare opțiuni, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări, pentru a contracara plafonul impus de puterile occidentale, relatează cotidianul Vedomosti.

"Prima de risc geopolitic aproape că a dispărut, dar nu și îngrijorările legate de inflație", a declarat brokerul petrolier PVM. "În mod clar, investitorii nu sunt câtuși de puțin îngrijorați de o eventuală penurie de aprovizionare, care ar putea fi rezultatul plafonării prețurilor și al interdicției UE privind vânzările de petrol rusesc".

ADVERTISING

Un anumit sprijin pentru prețuri a venit din partea speranțelor privind o revenire a cererii chineze.

China a anunțat miercuri cele mai radicale modificări ale regimului său antiCovid de la începutul pandemiei, slăbind regulile care au limitat răspândirea virusului, dar care au afectat a doua economie a lumii și au declanșat proteste.

De asemenea, a oferit sprijin și raportul de marți al grupului industrial American Petroleum Institute care, potrivit unor surse de pe piață, a anunțat că stocurile de țiței au scăzut cu aproximativ 6,4 milioane de barili.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇