Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor finaliza un plafon de preț pentru petrolul rusesc la finalul acestei luni, în loc să adopte o rată variabilă.
Oficialii americani și țările G7 au purtat negocieri intense în ultimele săptămâni cu privire la planul fără precedent de a plafona prețul pentru transporturile de petrol pe mare, care este programat să intre în vigoare pe 5 decembrie, pentru a se asigura că sancțiunile UE și SUA, menite să limiteze capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul din Ucraina, nu vor afecta piața mondială a petrolului, scrie Reuters.
„Coaliția a convenit ca plafonul de preț să fie un preț fix care va fi revizuit în mod regulat și nu o reducere la un indice. Acest lucru va crește stabilitatea pieței”, a spus o sursă a coaliției, care nu a fost autorizată să vorbească public.
Prețul inițial în sine nu a fost stabilit, dar ar trebui să fie decis în săptămânile următoare, au spus mai multe surse. Partenerii coaliției au mai convenit să revizuiască periodic prețul fix, după cum este necesar, a spus sursa, fără a da detalii suplimentare.
Fixarea prețului ca reducere față de un anumit indice ar fi dus la o volatilitate prea mare și la potențiale fluctuații de preț, a adăugat sursa.
Coaliția era îngrijorată că un preț variabil fixat sub nivelul de referință internațional Brent ar putea permite președintelui rus Vladimir Putin să folosească mecanismul prin reducerea ofertei, a spus o altă sursă.
Putin ar putea beneficia de un sistem de preț variabil, deoarece prețul petrolului din țara sa ar crește dacă prețul Brent-ului s-ar majora din cauza reducerii petrolului din Rusia, unul dintre cei mai mari producători din lume. Dezavantajul sistemului convenit de preț fix este că va necesita mai multe întâlniri ale coaliției pentru a-l revizui în mod regulat, a spus sursa.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și alți oficiali G7 susțin că plafonul de preț, care urmează să fie aplicat pe 5 decembrie pentru țiței și pe 5 februarie pentru produsele petroliere, va reduce finanțarea Rusiei fără a afecta aprovizionarea consumatorilor. Rusia a declarat că va refuza să livreze petrol către țările care stabilesc plafoane de preț.
Serviciile de transport maritim sunt dornice să afle mai multe detalii despre planul G7, care urmează să intre în vigoare într-o lună.
O limită constantă a prețurilor ar putea permite asiguratorilor să prelungească contractele cu mai multă încredere și să inițieze altele noi, fără teama că prețul ar putea fi ajustat de țările care cumpără petrol rusesc, ceea ce ar fi putut expune asigurătorii la sancțiuni.