Grupul OPEC+ a decis, miercuri, la Viena, reducerea producţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, reprezentând 2% din volumul mondial, în pofida apelurilor Washingtonului, care a criticat decizia.
Grupul din care fac parte Arabia Saudită și Rusia a anunțat că decizia a fost luată pentru a stabiliza prețurile în scădere din ultimele luni pe fondul încetinirii activităților economice, relatează BBC.
Temerile cu privire la planul statelor OPEC de a reduce producția au provocat deja creșterea prețurilor pe piețele internaționale în această săptămână. Prețul barilului de țiței Brent a urcat miercuri cu aproape 2%, la peste 93 de dolari.
Reducerea cu 2% producției OPEC, cea mai mare de la începutul pandemiei, va duce inevitabil la scumpirea petrolului și, implicit, a carburanților. "Întrebarea e când și pe ce perioadă vor decide retailerii să mute la poartă costurile majorate", a declarat un expert citat de BBC.
Creșterile repetate ale prețurilor petrolului au constituit un factor major al scumpirilor alimentelor și al produselor de larg consum, de la începutul anului, împingând inflația la cele mai înalte niveluri din ultimele decenii și generând tensiuni politice.
Scăderea din ultima perioadă a oferit o relativă ușurare consumatorilor, chiar dacă prețurile multor produse, inclusiv ale alimentelor, continuă să crească. La sfârșitul lunii septembrie, barilul de țiței se vindea cu 84,06 dolari, mult sub vârful de 130 de dolari din vară.
Decizia de reducere a producției a fost luată în pofida opoziției Statelor Unite și la mai puțin de trei luni de la vizita președintelui Biden în Arabia Saudită. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a declarat că Joe Biden a fost dezamăgit de "decizia obtuză". "Este evident că această decizie a OPEC+ e luată în coordonare cu Rusia", a adăugat ea.
Membrii OPEC+ își apără decizia și susțin că este un răspuns la "incertitudinea" semnificativă a viitorului cererii de petrol, pe fondul temerilor că economia globală se îndreaptă spre o recesiune. "Decizia este tehnică, nu politică", a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.
Puse în fața faptului împlinit, Statele Unite vor continua să scoată petrol din rezervele strategice și vor căuta alte modalități de a încerca să prevină creșterea prețurilor la benzinării, un element-cheie pentru alegătorii americani în perspectiva alegerilor intermediare care vor avea loc în noiembrie.
Decizia va afecta și eforturile SUA și ale celorlalte state din G7 de a plafona prețul petrolului exportat de Rusia, un plan prin care s-ar limita încasările acestei țări și posibilitatea de a-și finanța războiul din Ucraina.
Șeful TotalEnergies, a doua cea mai mare companie petrolieră din Europa, a declarat, însă, că planul G7 de a limita prețul petrolului rusesc e o "idee proastă", relatează Bloomberg. "Este o modalitate de a-i reda conducerea lui Vladimir Putin, de fapt, și nu aș face niciodată asta", a spus directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, la Forumul Energy Intelligence de la Londra.