SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile

SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile

Administraţia Biden ia în considerare să elibereze în următoarele luni până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în condiţiile în care Casa Albă încearcă să scadă preţul carburanţilor.

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrol, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă.

ADVERTISING

"Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ar fi a treia oară în ultimele şase luni când SUA eliberează petrol din rezervele sale strategice şi ar fi cea mai cantitate de când s-au constituit rezervele.

În urma informaţiilor, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari.

Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacţiile din Asia a scăzut sub 108 dolari.

ADVERTISING

Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală. Dar sancţiunile şi reticenţa cumpărătorilor de a achiziţiona petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piaţă începând din aprilie, a estimat IEA.

Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili pe zi.

Război în Ucraina, Ziua 36 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇