Rusia se gândește să-și vândă petrolul și gazele în bitcoin, dar nu oricui

Rusia se gândește să-și vândă petrolul și gazele în bitcoin, dar nu oricui

Confruntată cu sancțiuni puternice din partea țărilor occidentale după invazia din Ucraina, Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze.

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Energie de la Moscova a declarat că, atunci când vine vorba de țări „prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusă să fie mai flexibilă cu opțiunile de plată, informează CNBC.

Pavel Zavalni a precizat că moneda națională a cumpărătorului, precum și bitcoinul, sunt considerate modalități alternative de plată pentru exporturile de energie ale Rusiei.

ADVERTISING

„Demult am propus Chinei să trecem la plăți în monede naționale, ruble și yuani. Cu Turcia, vor fi lire și ruble. De asemenea, se pot face tranzacții în bitcoin”, a spus Zavalani.

Bitcoin a crescut cu aproape 4% în ultimele 24 de ore, până la aproximativ 44.000 de dolari.

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Zavalani a întărit, de asemenea, promisiunea președintelui Vladimir Putin de a cere țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble rusești.

Anunțul lui Putin a dus la creșterea prețurilor la gaze din Europa, din cauza temerilor că mișcarea ar putea agrava o piață a energiei aflată deja sub presiune.

ADVERTISING

„Dacă vor să cumpere, să plătească fie în valută, iar acesta este aur pentru noi, fie să plătească așa cum este convenabil pentru noi, în moneda națională”, a spus Zavalni.

Deși SUA au interzis importurile de petrol rusesc ca parte a răspunsului său la războiul Moscovei împotriva Ucrainei, mai multe surse au declarat pentru CNBC că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să urmeze exemplul, având în vedere dependența sa puternică de energia rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇