Ne-am format un reflex din a da vina pe românii „proști” sau „analfabeți”, care se uită la televiziuni manipulatoare sau cred în conspirații. Și la toate avem un răspuns standard:…
Ecranele dintre noi
Am vorbit în ultima vreme cu multe persoane care nu s-au vaccinat. Care nu sunt nici analfabete, nici (aparent) spălate pe creier, și care declară în modul cel mai răspicat…
Cum scriem viitorul copiilor noștri
1 iunie este ziua în care pe rețelele de socializare adulții se laudă mai mult cu copiii lor decât cu animalele lor de companie. Părinții profită de această nouă ocazie…
Fabrica de halucinații și de extremism
Mașinăria media (de la televiziune la rețele sociale) este un dispozitiv de produs halucinații colective. Aceste halucinații, repetate zi de zi, seară de seară, până la refuz și până la…
România amorală
Îmi propun de ceva vreme să scriu despre România amorală. Și mă gândesc în ce fel ar trebui să descriu deșertul etic care cuprinde țara noastră, făcând să apară din…
Ce este și cum funcționează TikTok (II) – creativitate și algoritmi
Am citit multe articole și am urmărit multe emisiuni în ultima lună încercând să înțeleg fenomenul TikTok. Atunci când o aplicație ajunge la peste 1 miliard de utilizatori în mai…
Institutul Cultural Român, ce-i de făcut?
Una dintre victimele cel mai sever afectate de pandemie este fără îndoială cultura. Artiștii din toată lumea, oamenii de cultură, instituțiile culturale, festivalurile, expozițiile au cunoscut o diminuare dramatică a…
Ce este și cum funcționează TikTok? (I)
Am petrecut mai multe ore în aceste zile pentru a înțelege cum funcționează aplicația TikTok. Iar ceea ce am descoperit este, fără exagerare, înspăimântător. Am constatat astfel cum noi, adulții…
ICR – prăbușirea în irelevanță prin cultura „oficială”, nepotism și haos financiar
Preocupați pe bună dreptate de urgențele sanitare, economice sau educaționale, am uitat cu toții o vreme de soarta tristă a uneia dintre instituțiile care ar fi trebuit să reprezinte creativitatea…
Viața altora. Despre solidaritate și sacrificiu
De o vreme încoace mă gândesc tot mai mult din care unghi trebuie să atacăm ideea de solidaritate ca să o înțelegem și să o putem explica celor din jur.…
De la deznădejde la speranță, prin luptă
Am scris în ultimele zile pe un ton învăluit în deznădejde despre situația din învățământul românesc. Trei evenimente mi s-au părut grăitoare când am descris această situație: refuzul masiv al…
Criza școlii și profitorii ei
De mai mulți ani sunt atent la modul în care noi, ca societate needucată, nealfabetizată digital, folosim noile tehnologii de comunicare. Plec mereu de la ideea că orice dezvoltare tehnică,…
Despre tripla înșelătorie cu privire la minorități
Atunci când au început să se constituie națiunile moderne europene, mai ales în secolul al XIX-lea, unul dintre visurile făuritorilor de națiuni era imaginarea corpului național ca un corp unic…