Expert Forum (EFOR), din Coaliția FiecareVot, a transmis, luni, raportul preliminar privind observarea alegerilor parlamentare 5-6 decembrie 2020.
Între altele, ONG-ul arată că:
- procesul electoral a fost organizat eficient, dar multe reglementări esențiale au fost publicate târziu și nu au fost comunicate eficient
- votul în străinătate a fost organizat eficient, dar problema cu returnarea plicurilor prin corespondență impune o analiză comprehensivă
- în campanie, subiectele abordate s-au înscris mai mult în contextul atmosferei deja polarizate decât în temele de interes real, ceea ce a lăsat loc ascensiunii unui partid nou, cu discurs naţionalist şi antioccidental
- transparența finanțării campaniei a fost scăzută
Reglementări esențiale, publicate prea târziu
Raportul arată că o serie de reglementări esențiale au fost stabilite târziu și, prin urmare, nu au fost comunicate eficient.
”În primul rând, Guvernul a emis HG 1038/2020 pe 4 decembrie, stabilind că se ridică restricțiile tuturor persoanelor, cu excepția celor carantinate sau izolate de la ora 5:00 pe 6 decembrie până la ora 1:00 pe 7 decembrie. Având în vedere faptul că la sfârșitul lunii noiembrie erau aproximativ 60 de localități carantinate, dintre care și municipii cu un număr semnificativ de alegători, această modificare ar fi putut fi introdusă mai din timp.
Situația este similară și în cazul prevederilor privind membrii birourilor electorale, persoanele implicate în organizarea alegerilor și persoanele acreditate”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.
De asemenea, au fost probleme și la cererile pentru urnă mobilă, după cum EFOR a transmis chiar ieri. Mulți votanți nu au reușit să ceară urna mobilă, pentru că birourile electorale nu le-au trimis confirmări că au primit documentele, iar sâmbătă nici nu au răspuns la telefon cetățenilor care aveau nevoie de informații suplimentare.
În fine, a existat și problema privind românii care s-au întors în România fix pe 6 decembrie dintr-o țară aflată pe lista galbenă. Fiind obligați să intre imediat în carantină, acești cetățeni nu au putut să-și exercite acest drept.
Votul prin corespondență
Referitor la voturile prin corespondenţă ale cetăţenilor din afara ţării care nu au ajuns la destinaţie, EFOR subliniază că Poșta Română și AEP trebuie să prezinte cât mai rapid analize și explicații.
”Până la data publicării acestui raport, nicio instituţie nu a oferit o analiză a diverselor motive posibile pentru care restul voturilor prin corespondenţă nu au fost înregistrate (cazuri în care alegătorii nu au primit plicurile sau au primit plicuri incomplete, cazuri în care alegătorii au optat să nu trimită plicurile, cazuri în care plicurile trimise de alegători nu au ajuns în termen).
Declarațiile publice ale unor lideri politici și o serie de articole din mass media, deşi lipsite de dovezi concludente, au generat suspiciuni privind corectitudinea organizării votului prin corespondență. În acest context, credem că Poșta Română și AEP și trebuie să prezinte cât mai prompt rapoarte publice privind organizarea votului prin corespondență și să explice cauzele care au condus la această situație.
În contextul restricțiilor de transport cauzate de COVID-19 în mai multe ţări, livrarea acestor materiale a fost de asemenea afectată. Cu toate acestea, considerăm pozitive eforturile Poștei Române de a transporta plicurile cu camioane din mai multe țări europene”, potrivit sursei citate.
Campania electorală
Campania electorală a avut o vizibilitate redusă, din cauza pandemiei, potrivit EFOR. Însă cel mai important: dreptul la liberă exprimare a fost respectat, iar partidele şi candidaţii şi-au putut transmite mesajul către electorat fără restricţii.
Totuși, notează sursa citată, ”faptul că discursul de campanie a fost dominat în mare măsură de conflictul dintre majoritatea parlamentară şi guvernul minoritar şi de atacuri reciproce din partea partidelor a redus interesul public pentru campanie”.
Motivul pentru care AUR are un procent atât de ridicat este și faptul că această campanie electorală nu s-a axat pe interesele votanților, notează Expert Forum în raport.
”Subiectele abordate de partidele parlamentare existente în încercarea de a atrage voturi s-au înscris mai degrabă în contextul atmosferei deja polarizate decât în temele de interes real pentru alegători, ceea ce a lăsat loc ascensiunii unui partid nou, Alianța pentru Unirea Românilor, cu discurs naţionalist, antioccidental şi orientat către valori tradiţionale, care, capitalizând inclusiv nemulţumirea unora dintre alegători faţă de măsurile de siguranţă sanitară, a obţinut suficiente voturi pentru a trece pragul electoral.
Biserica Ortodoxă Română a lansat în timpul campaniei recomandări pentru alegători, care, fără a numi partide sau candidaţi, conţineau un mesaj politic şi ideologic explicit.
Legislația privind finanțarea campaniilor electorale rămâne limitativă, fapt care determină competitorii electorali să mute campania propriu zisă în precampanie, când se pot folosi materiale vizuale stradale de mari dimensiuni.
Acest context determină o scădere a transparenței finanțării campaniei, întrucât regulile pentru campanie (marcarea materialelor, raportări) nu se aplică în precampanie”, potrivit raportului.
Finanțarea campaniei
În fine, sursa citată mai evidențiază că finanțarea campaniei nu a fost suficient de transparentă.
”Spre deosebire de alegerile locale, la parlamentare, AEP nu a publicat datele detaliate pe contributori, ci doar pe competitori electorali, conducând la o scădere semnificativă a transparenței finanțării.
Expert Forum a solicitat publicarea acestor date, dar până la finalizarea campaniei ele nu au fost încărcate pe site-ul www.finantarepartide.ro, deși competitorii electorali au declarat până la 27 noiembrie un total de 103.289.869,17 lei, din care 5.5 milioane bani publici. Mai mult, unul dintre candidații care figurează în lista de contribuții a transmis EFOR faptul că datele publicate pentru campania sa erau eronate”, precizează documentul.
Suma declarată de AUR nu e realistă
Totodată, raportul explică de ce suma declarată de AUR, surpriza acestor alegeri, nu este realistă:
”Conform datelor furnizate de AEP, cinci partide (PSD, PNL, PMP, Pro România și UDMR) au contribuit cu 94% dintre aceste fonduri, declarând sume per candidat de până la 52,2 mii lei (a se vedea graficul de mai jos).
În același timp, Alianța pentru Unirea Românilor a declarat 42.600 lei, mai puțin chiar și decât unii candidați independenți.
AUR a înregistrat în competiție 621 de candidați – un număr semnificativ pentru un partid relativ nou –, ceea ce indică cheltuieli echivalente cu 69 de lei pentru un candidat. Văzând statistica de mai jos și luând în considerare intensitatea campaniei desfăşurate de AUR, considerăm că suma declarată nu este realistă și putem concluziona că aceste cheltuieli sunt mult prea mici pentru un partid care a primit peste 8% din voturile alegătorilor de la parlamentare”.