Organizare haotică la alegeri: Votanții nu au primit confirmări pentru urna mobilă, cine vine dintr-o țară galbenă nu votează!

Organizare haotică la alegeri: Votanții nu au primit confirmări pentru urna mobilă, cine vine dintr-o țară galbenă nu votează!

Expert Forum (EFOR), din Coaliția FiecareVot, a transmis, duminică după-amiaza, primele concluzii legate de observarea alegerilor

Coaliția FiecareVot a acreditat observatori pe 5 și 6 decembrie atât pentru secțiile de votare din țară, cât și cele din străinătate.

Astfel, cele mai întâlnite probleme în 5 și 6 decembrie au avut legătură cu urna mobilă specială, care în contextul epidemiologic a putut fi cerută și de persoanele aflate în carantină sau izolare.

Totodată, mulți alegători nu au înțeles legislația electorală, mai exact faptul că trebuie să voteze în circumscripția unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința.

De asemenea, au existat peobleme și cu anumiți membri ai comisiilor electorale sau alți participanți la procesul electoral care nu purtau corespunzător masca de protecție.

Urna specială

Mulți votanți nu au reușit să ceară urna mobilă, pentru că birourile electorale nu le-au trimis confirmări că au primit documentele, iar sâmbătă nici nu au răspuns la telefon cetățenilor care aveau nevoie de informații suplimentare.

ADVERTISING

”Din apelurile primite în preziua alegerilor parlamentare (5 decembrie 2020) rezultă că unii alegători au avut dificultăți în a solicita urna specială în condițiile pentru persoanele izolate sau carantinate.

Pe de o parte, alegătorii din mai multe localități ne-au sesizat că nu au primit confirmări din partea birourilor electorale de circumscripție dacă vor putea vota duminică cu urna specială, iar unii au avut dificultăți în a contacta birourile electorale județene sâmbătă pentru a obține informații suplimentare.

În acest context, deciziile Biroului Electoral Central privind acest fel de solicitări ar fi trebuit să fie mai specifice cu privire la confirmarea înscrierii. Mai mult, dat fiind faptul că această procedură a fost publicată cu scurt timp înainte de alegeri, nu este surprinzător că alegătorii afectați de virusul COVID-19 nu au luat cunoștință despre ea în mod corespunzător”, explică EFOR într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine se întoarce azi în țară dintr-o țară galbenă nu votează

O altă problemă este semnalată în cazul românilor care se întorc în România pe 6 decembrie dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

Pentru că odată întorși în țară acești români sunt obligați să intre în carantină timp de 14 zile și, prin urmare, nu pot vota. BEC a transmis că nu s-a luat în calcul și această situație.

”EFOR a solicitat BEC să transmită cum vor vota alegătorii care se întorc duminică dintr-o țară care necesită carantinarea în România, iar răspunsul instituției arată că acest context nu a fost luat în calcul din punctul de vedere al reglementării.

Cu alte cuvinte, acești alegători nu pot vota și ar fi trebuit să își planifice conduita pentru a putea vota duminică, conform BEC: 

Data alegerilor parlamentare din anul 2020 a fost adusă la cunoştinţă publică prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 744/2020, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I din 4 septembrie 2020, iar regulile privind carantina şi izolarea determinate de criză sanitară existentă au fost, de asemenea, cunoscute din timp de alegători, nefiind elemente survenite recent care să nu le permită acestora să îşi orienteze conduita în mod corespunzător”, este explicaţia primită.

ADVERTISING

Au dus urna specială la izolați/carantinați și nu au purtat echipament corespunzător

De asemenea, sursa citată arată că membrii birourilor electorale care au transportat urna specială nu au purtat echipamente de protecție corespunzătare, având în vedere că se deplasau la persoane carantinate/izolate.

”Legat de organizarea practică a votului pentru urna specială, potrivit informațiilor obținute de la observatori și alegători, membrii birourilor electorale care au transportat urna specială nu au avut echipament corespunzător (precum combinezon, vizieră), mai ales în contextul în care au vizitat adresele unor alegători izolați sau carantinați.

Cele mai multe apeluri și sesizări sunt legate de faptul că alegătorii nu pot vota în afara circumscripției unde sunt înregistrați cu domiciliul sau reședința. Aceeași reglementare se aplică inclusiv alegătorilor carantinați sau izolați în alt județ.

Numărul mare de solicitări reflectă logica restrictivă a legii, dar și lipsa de cunoaștere a procedurilor de vot de către alegători”, se mai arată în document.

Românii sunt așteptați azi la urne pentru a-și alege noii senatori și deputați, cei care le vor reprezenta interesele în Parlament pentru următorii 4 ani.

Românii care au domiciliul sau reședința în străinătate votează deja de sâmbătă, pentru că în diaspora secţiile sunt deschise două zile.

Iată și prezența la vot

În această seară dezbatem rezultatele alegerilor cu Ioana Ene Dogioiu și invitații săi. Urmăreşte SPOT LIVE!

Citește și:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇