Anticorupții amnezici

Anticorupții amnezici
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În 2019 PNL câștiga spectaculos alegerile europarlamentare în condițiile unei mobilizări masive la vot împotriva “penalului” Dragnea, care peste câteva zile avea să intre în pușcărie. Liberalii au fost principalii beneficiari ai unui val numit projustiție și prointegritate, care a scos în stradă mii de oameni.

După 5 ani, unul dintre principalii candidați ai liberalilor la șefia unui Consiliu Județean este acuzat de multiple fapte de corupție comise în exercițiul funcției pentru care candidează, iar instanța i-a impus măsură controlului judiciar.

Documente citate de presă din dosarul lui Iulian Dumitrescu arată că în discuție sunt cu mult mai mult decât niște fapte punctuale, vorbim despre autentice rețele corupte clientelare care au înlocuit/preluat alte rețele clientelare ale aceluiași județ, patronate de baronul PSD al zonei detronat de Iulian Dumitrescu.

panou-publicitar-penalul-Dumitrescu
Foto: SpotMedia.ro

Rețele despre care nu am fi aflat, spun surse politice și judiciare, dacă Iulian Dumitrescu nu ar fi intrat în conflict de împărțire a puterii cu alți doi baroni liberali cu același profil, Lucian Bode, exponent al “Cartelului din Carpați”, și Thuma Hubert, stăpânul Ilfovului, regele imobiliarelor din jurul Capitalei, explodate după ce în București au fost blocate toate proiectele imobiliare, și la fel de legat politic și moral ca prietenul său, Florentin Pandele, de scandalul azilelor.

ADVERTISING

PNL s-a făcut că nu validează candidatura lui Iulian Dumitrescu, iar după ce ea a devenit fapt implicit s-a făcut că o va pune în analiza unui for care deocamdată nu e în localitate și nu se știe când va reveni, probabil după 9 iunie.

Despre "Cartelul din Carpați" PNL nu a scos o vorbă, după cum liberalii care făceau clăbuci pe la TV în scandalul azilelor păreau că nici nu știau cine e președintele CJ Ilfov.

Listele PNL din teritoriu sunt împănate cu suspecți și inculpați pentru diverse fapte, inclusiv de corupție. Celebrul cuplu Costel Alexe “Tablă” și Mihai Chirică reprezintă un caz emblematic.

Să adaugăm că ministra Justiției sfidează legea aproape cu ostentație refuzând să răspundă în baza Legii 544 care este decontul din bani publici al unei deplasări în Brazilia ținută secret până când a fost deconspirată de brazilieni.

Apărarea PNL în cazurile de mai sus este izbitor de asemănătoare cu a PSD în cei mai răi ani antijustiție ai social democraților – nu sunt condamnați definitiv, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Pentru toate aceste cazuri sancțiunea nu poate fi decât și ar trebui să fie politică. La vot. Însă oamenii aceștia apar pe liste tocmai pentru că aduc voturi. Și dacă va rămâne așa, dacă “penalii” de pe listele PNL își vor păstra funcțiile, înseamnă că publicul îi validează. Și nu vor mai fi multe de discutat.

Dar, ca să fim corecți (nu și populari, desigur), este un test de reală aderență la principii și pentru electoratul USR, un alt partid ridicat pe valul antijustitie, chemat și el să voteze “penali” în vechea accepțiune, cea dinaintea redescoperirii prezumției de nevinovăție.

De exemplu, electoratul USR este chemat să voteze o candidată la primărie inculpată și cu raport de incompatibilitate validat în primă instanță pentru fapte comise în exercițiul funcției de primar.

Este chemat să voteze tot felul de baroneți sau interpuși ai unor baroneți (Nica, Palaz, pupilul lui Miuțescu de la Argeș, pupila lui Iulian Dumitrescu de la Călărași), asumați candidați de la PMP și Forța Dreptei sub umbrela dezonorantei, din acest motiv, Alianțe Dreapta Unită.

Discursul de tipul “hărțuire politică cu dosare penale” sau “fapte minore” este copiat parcă din punctajele pesediste. Dragnea nu a intrat la pușcărie pentru vreun tun de miliarde.

Se întreba recent Magda Gradinaru pe SpotMedia.ro cine a pus batista pe țambalul anticorupției.

Vom avea răspunsul cât de curând, pe 9 iunie. Și îl va da electoratul. Dacă oamenii care au ieșit în stradă în 2017-2018 vor valida prin vot suspecți și inculpați doar pentru că sunt din tabăra lor, înseamnă că tema integrității și anticorupției este cu adevărat moartă în România.

Sigur că pretexte și scuze putem găsi pentru orice și oricând, dar chiar povestea lui Dragnea arată că atunci când intransigența publică e maximă nimeni nu poate pune batista pe țambal. Dacă ne mulțumim mereu cu răul mai mic, ne merităm soarta oricât ne-am văicări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇