Exclusiv Vizita misterioasă Gorghiu - Florența în Brazilia, răspunsuri contradictorii - cine minte? Cifrele decontului, manipulate? MJ încalcă legea (documente)

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Vizita misterioasă Gorghiu - Florența în Brazilia, răspunsuri contradictorii - cine minte? Cifrele decontului, manipulate? MJ încalcă legea (documente)

După o lună de la solicitarea SpotMedia.ro, Parchetul General (PÎCCJ) a comunicat versiunea proprie despre costul deplasării procurorului general Alex Florența în Brazilia în cadrul delegației misterioase, alături de ministra Justiției, șefa PÎCCJ, dar și alte persoane a căror includere în alai nu a explicat-o nimeni. 

Potrivit răspunsului PÎCCJ (integral aici), “vizita de lucru” a dlui Florența în Brazilia, între 8-12 aprilie 2024, a costat în total 4.729 euro. “Menționăm că biletele de avion au fost achiziționate la clasa Economic, iar cazările s-au realizat la hoteluri în plafonul tarifar de 141 euro/noapte și 220 euro/noapte”.

ADVERTISING

Care au fost hotelurile unde a poposit delegația României, răspunsul nu precizează. Surse diplomatice spun că ar fi fost o cazare într-un club de lux, cu prețuri pe măsură, Palácio Tangará Sao Paulo - 500 de euro/noapte cea mai ieftină cameră. O contradicție care poate pune sub semnul întrebării acuratețea datelor transmise.

Dar nu este singurul și nici cel mai important aspect care ridică semne de întrebare.

Într-un răspuns pentru Press Hub (integral aici), Ministerul Justiției preciza că pentru cei doi reprezentați ai MJ din delegație, adică dna ministru Alina Gorghiu și secretarul general adjunct Cătălin Oțelea, costul total, adică transport cu avionul, diurna, cazare, cheltuieli de protocol, asigurări de călătorie, servicii de protocol aeroport, a fost de 41.092,19 lei. Adică aproximativ 4.100 de euro/persoană.

Gorghiu-Brazilia

Deci dna Gorghiu susține pentru PressHub că vizita sa a fost mai ieftină cu peste 600 de euro decât a dlui Florența, în cadrul aceleiași delegații, deși a avut grijă să includă toate protocoalele mult iubite de demnitarul român.

Cum este destul de greu de crezut că procurorul general ar fi avut vreun interes să umfle decontul și cum cele 30 de zile necesare pentru răspuns ar trebui să anuleze riscul unei erori, există suspiciunea că ministerul condus de doamna Gorghiu a mințit într-un răspuns oficial, ceea ce reprezintă fals.

Suspiciunea este amplificată de informațiile pe surse din Ministerul Justiției conform cărora lucrarea privind costurile ar fi tot fost returnată la Financiar până ce s-ar găsi cineva care să mai taie din cifre. S-a găsit?

Suma, în sine, 600 de euro, este mai puțin importantă, deși orice leu din bani publici trebuie justificat. Extrem de relevante sunt lipsa de acuratețe, de transparență și suspiciunea de minciună.

Vizita în Brazilia a fost dintr-un bun început extrem de stranie, după cum SpotMedia.ro a scris încă din 16 aprilie.

Pe site-ul MJ, al PÎCCJ nu a existat nicio informație oficială până când delegația nu fost dată de gol de postări pe Facebook și relatări de presă ale brazilienilor. Camuflarea a fost atât de bine pusă la punct, încât exact în perioada deplasării, dna Gorghiu posta pe Facebook poze din județul Argeș, cu aparența că participa la acțiuni politice în județul unde este baroneasă liberală.

Așa s-a aflat nu numai că dna Gorghiu era împreună cu dl Florența în Brazilia, dar și că din delegație făceau parte și şefa ÎCCJ, Alina Corina Corbu, secretarul general adjunct al MJ Cătălin Oțel, și Georgian Pop, șeful Administrației Rezervelor Naționale. Ce căutau acolo cei trei, pe bani publici, 4.100 sau 4.729 de euro/persoana, nu a explicat nimeni.

Pe lângă întâlnirile oficiale, delegația a avut și activități de promovare comercială, la magazinul din São Paulo al Alexandrion Group, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România.

alexandrion
Foto: Alexandrion

În 14 aprilie am cerut MJ să dea detalii despre costurile deplasării, dar și despre compoziția delegației, ce căutau acolo fiecare dintre membrii ei, dar și motivul pentru care vizita a fost ținută secret atâta vreme. Ministerul Justiției nu a dat nici până în ziua de astăzi vreun răspuns, măcar parțial, la solicitarea SpotMedia.ro, ceea ce reprezintă o încălcare crasă a Legii 544.

PÎCCJ a răspuns și în privința costurilor totale ale deplasărilor procurorului general de la începutul mandatului, pe 30 martie 2023.

Screenshot-2024-05-13-205248

Având în vedere că pe pagina indicată de răspunsul PÎCCJ apar vizite cu o durată însumată de 33 de zile, rezultă un cost mediu/zi de 513 euro. Obrazul subțire cu cheltuială se ține.

Cele mai lungi vizite externe ale procurorului general, în Brazilia 7-13 aprilie 2024 și  SUA- Atlanta 11-15 decembrie 2023, au fost făcute împreună cu ministra Alina Gorghiu, iar în perioada 10-12 martie 2024 au fost împreună la Roma.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇