Ministra Gorghiu și procurorul general Florența, samba pe bani publici în Brazilia. Delegația secretă și deconspirarea cu fibrilații

Ministra Gorghiu și procurorul general Florența, samba pe bani publici în Brazilia. Delegația secretă și deconspirarea cu fibrilații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Luni dimineață, biroul de presa al PÎCCJ, apoi cel al Ministerului Justiției au intrat, pe rând, în fibrilații. Fusese expus unul dintre secretele delicate, pe care speraseră să-l țină sub capac. Iar deconspirarea lui fusese similară celei pățite de Klaus Iohannis la safari în Kenya: blestemata de transparență a instituțiilor de prin alte țări.

Săptămână trecuta, tocmai când îi evada criminalul de sub escorta Administrației Penitenciarelor, dna ministră a Justiției, Alina Gorghiu, petrecea zile intense în Brazilia împreună cu procurorul general Alex Florența. Pe bani publici amândoi, desigur.

Agenda publică a dnei Gorghiu, de pe site-ul Ministerului Justiției, era goală și, spre deosebire de alte vizite externe ale domniei sale, direcțiile din minister nu au fost solicitate cu nicio lucrare pregătitoare.

După fuga criminalului, dna Gorghiu nu a avut nicio reacție, niciun microfon nu i-a surprins suava voce formulând pertinenta poziție a ministrei. Pentru că dna ministră avea poziții în Brazilia.

ADVERTISING

Indiscreția brazilienilor

Lucrurile ar fi trecut neobservate, pentru că oricum dna Gorghiu este mereu în campanie și nu prea are treabă cu ministerul. Dar, ghinion!, ministrul Justiției din Brazilia a anunțat într-un comunicat o întâlnire cu omologul român, iar Curtea de Justiție din statul Sao Paolo a emis comunicat cu poze, în virtutea păcătosului obicei de a publica agenda instituțională a președintelui instituției.

grup-Brazilia-
Imagem
Alina-Sao-Paolo

Din darea de seamă a Curții de Justiție din Sao Paolo a aflat și presa din România nu numai pe unde sălășuiau dna ministră și dl procuror general, dar și ce figuri ilustre îi însoțeau în delegația care propășea justiția românească în Brazilia.

Așadar, conform sursei citate și neprețuitelor poze, au plecat în Brazilia pe bani publici următorii: Alina-Ștefania Gorghiu (ministra Justiției), Alina Corina Corbu (preşedintele ICCJ), Cătălin Oțel (secretar general adjunct al Ministerului Justiţiei), Alex Florin Florența (procuror general al Ministerului Public pe lângă Curtea Superioară de Casaţie şi Justiţie), Georgian Pop (șeful Administrației Rezervelor Naționale).

În România niciun comunicat, nicio dare de seamă. În schimb, în exact acele zile, dna Gorghiu posta frenetic din campania de la Argeș, ca și cum nicio clipă nu s-ar fi desprins de acolo.

Gorghiu-Brazilia
Gorghiu-Brazilia-2

Duminică seara am trimis atât la Ministerul Justiției, cât și la PICCJ solicitări de detalii privind deplasarea: durata, scopul, componența delegației, ce treabă avea fiecare membru al acesteia în Brazilia și, desigur, costul total al distracției.

Nu am primit deocamdată niciun răspuns. Dar sursele SpotMedia.ro spun că doar biletele de avion ar fi costat 13 mii de lei/persoană.

Alerta în creierul dimineții

Sursele SpotMedia.ro mai spun că primul a intrat în alertă biroul de presă PICCJ și luni dimineața la ora 7 a început să bricoleze la un comunicat care a și fost emis după aproximativ o oră. Integral aici

Procurorul general arată că a fost vorba despre o deplasare între 8 și 12 aprilie, că a discutat cu procurorul general al statului Sao Paolo și cu procurorul general al Braziliei despre criminalitatea organizată transnațională, dar și cu secretarul general pentru Politica Națională a Drogurilor.

Comunicatul PICCJ enumeră delegația pe care o știam deja de la brazilieni, dar îl omite, din greșeală sau de jenă, pe Georgian Pop.

Surse din Ministerul Justiției spun că dna Gorghiu a fost luată prin surprindere de comunicatul PICCJ, pentru că nici prin cap nu-i trecea să recunoască deplasarea, și a fost nevoită să comande și domnia sa unul, pentru care s-a asudat intens și cu țipete la biroul de presă. Integral aici

Așa cum dl Iohannis s-a dus la safari și a petrecut hakuna matata ca să pună România pe radarul Africii, dna Gorghiu a fost cu procurorul general și restul alaiului ca să pună justiția din România pe harta Braziliei.

A dat un impuls esențial „cooperării judiciare bilaterale între cele două state, cu precădere în sfera combaterii criminalității organizate, în sfera cooperării sistemelor penitenciare, în sfera materiei penale, a dezvoltării și formării profesionale a propriului personal, precum și pentru promovarea drepturilor omului.” Pare că vizita în Brazilia a fost atât de intensă încât a ridicat-o pe dna Gorghiu la sfere.

Mai prozaic, cum comunicatul nu informează, am căutat date despre cooperarea judiciară cu Brazilia. Doar DIICOT ar avea ceva, în rest nimic, absolut nimic, nici măcar vreun fugar în acest moment.

Dar și să fi avut, treaba era deja rezolvată, după cum recunoaște chiar comunicatul MJ, „România și Brazilia având încheiat un Tratat pentru Extrădare încă din 2003 și un Tratat privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, ratificat de statul brazilian în 2023”.

Iar acum câteva luni, dna Gorghiu chiar se plângea ce scumpă a fost extrădarea din Brazilia a doi infractori. Dacă vom primi informațiile despre costul deplasării vom putea compara sumele.

Dar dacă dna Gorghiu și dnul Florența au însăilat câte ceva despre motivul exoticei deplasări, este de neînțeles ce căutau acolo restul călătorilor. Ce căuta acolo secretarul general adjunct al MJ – Cătălin Oțel, președintele ICCJ - Corina Corbu și șeful Administrației Rezervelor Naționale - Georgian Pop?

Înțelegem, tot de la brazilieni, că s-au ocupat de relațiile comerciale cu Brazilia, de un „Consulat General la São Paulo" și de „abordarea subiectelor legate de tehnologie, era digitală și provocările inteligenței artificiale”. Pe bani publici, desigur.

Agenda Internacional| Buscando fortalecer os laços internacionais com nações estrangeiras para a criação de novas...

Publicată de Felicio Ramuth pe Miercuri, 10 aprilie 2024

Odată revenita în țară, dna Gorghiu nu găsit cu cale să vadă dacă Ministerul Justiției mai e la locul lui, ci a plecat direct în campanie în Argeș, la Câmpulung, la braț cu colega de la Educație, Ligia Deca.

Și-a găsit timp să ne anunțe pe FacebookSenatul a adoptat proiectul „fugarul plătește”. Dar ministrul și procurorul general?

Dna Gorghiu a avut profesori buni. În 2018 dezvăluiam că ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a făcut într-un an 16 deplasări externe care au costat 140.723 de lei. În 14 dintre ele a fost însoțit de dna Marieta Safta, adusă secretar de stat de la CCR, unde fusese mâna dreaptă a dlui Toader.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇