Miron Cozma a făcut circ în fața Parchetului, cu insulte și îmbrânceli: "Nici nu erau minerii în București, boule! Mincinos ordinar!" (Video)

Miron Cozma a făcut circ în fața Parchetului, cu insulte și îmbrânceli: "Nici nu erau minerii în București, boule! Mincinos ordinar!" (Video)

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţa la Parchetul General pentru a fi audiat în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?„, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet, care l-au întrebat despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

ADVERTISING

Apoi, la ieșirea de la audiere, Cozma s-a îmbrâncit și înjurat cu președintele Asociației Victimelor Mineriadelor.

„Începând cu dimineața zilei de 14 iunie (1990), fenomenul Piața Universității a încetat. Nu e nicio victimă făcută de mineri. E făcută de IMGB, pentru cultura lui generală”, a declarat Miron Cozma, arătând spre Viorel Ene.

A urmat un schimb dur de cuvinte între cei doi și câteva îmbrânceli, Miron Cozma amenințând „vezi că te bat”.

Fostul lider al minerilor a susținut că minerii „nu au făcut nimic în Piața Universității. Eu, Cozma, l-am salvat pe Marian Munteanu, că l-am băgat în salvare, aduceți-vă aminte”.

ADVERTISING

"Ciolănarule, nu ți-e rușine? Nici nu erau minerii în București, boule! Mincinos ordinar! Minți, băi, ești un mincinos ordinar! Slugile lui Iliescu. Numai să luați bani…", a mai strigat Miron Cozma la Viorel Ene.

Miron Cozma l-a îmbrâncit și jignit pe președintele Asociației Victimelor Mineriadelor: Te bat acum


În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

ADVERTISING

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă, aminteşte Agerpres.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇