Dosarul Mineriadei: Procurorii s-au dus acasă la Ion Iliescu, să-l anunțe că a fost pus din nou sub acuzare

Dosarul Mineriadei: Procurorii s-au dus acasă la Ion Iliescu, să-l anunțe că a fost pus din nou sub acuzare

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Echipa a fost formată din procurorul (o femeie) care se ocupă de dosar, un poliţist şi o altă femeie. Aceştia au stat doar zece minute în vila unde locuieşte Iliescu, transmite Agerpres.

Informarea s-a făcut la domiciliul fostului şef de stat, în prezenţa avocatului, având în vedere vârsta înaintată şi starea precară de sănătate, transmite Ministerul Public.

ADVERTISING

”În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024,  efectuarea în continuare a urmăririi penale  faţă de  Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii”, adaugă Parchetul General.

Cu o zi în urmă, Parchetul General a anunţat continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și doi generali.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acţiunile lor au dus la moartea prin împuşcare a 4 persoane; două violuri; 1.315 persoane rănite şi 1.214 persoane private ilegal de libertate, pe motive de ordin politic, acuză procurorii. Iată pe larg acuzaţiile din acest dosar

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

ADVERTISING

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇