Un director din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA pentru șpagă

Un director din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA pentru șpagă

Directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost reținut.

Cătălin Liviu Stănculescu e acuzat că ar fi primit 13.000 de euro mită de la un administrator de firmă.

El este anchetat pentru trafic de influenţă în formă continuată, urmând să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmite DNA.

Conform procurorilor, în perioada iulie 2022 - martie 2023, la diferite intervale de timp, Stănculescu ar fi primit în mod direct, pentru sine, 13.000 euro de la administratorul unei societăţi aflate în raporturi contractuale cu CEO, martor în cauză, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra directoratului CEO, cu atribuţii în aprobarea plăţilor, şi că îi va determina pe aceştia să urgenteze plata facturilor emise de firma omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

ADVERTISING

De asemenea, administratorul altei firme a fost plasat sub control judiciar, pentru dare de mită, după ce ar fi promis 200.000 de euro pentru trucarea unei licitaţii.

Pe 6 ianuarie 2024, la un restaurant din Bucureşti, omul de afaceri ar fi promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro, în legătură cu atribuirea către firma inculpatului, în condiţii neconcurenţiale, a unui contract de 1 milion de euro, având ca obiect lucrări de demolare şi gestionare deşeuri.

Cu aceeaşi ocazie, omul de afaceri i-ar fi indicat martorului şi modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziţie prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerinţe preferenţiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenţiona să se înscrie în procedură şi transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preţ mai mari faţă de cel al societăţii cu care intenţiona să câştige procedura.

Anchetatorii au pus sechestru pe conturile bancare aparţinând lui Cătălin Liviu Stănculescu, pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 13.000 de euro.

În dosar se mai desfăşoară cercetări şi faţă de alte două persoane, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii precizează că, joi, tot în acest caz, au avut loc percheziţii în 7 locaţii din Bucureşti şi judeţele Sibiu, Gorj, Ilfov şi Dolj, din care una este sediul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat (CEO), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul Energiei a anunţat, joi, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇