Bloomberg publică o analiză a pandemiei din emisfera nordică, unde iarna care va să vină se preconizează a fi una grea, plină de restricții, bolnavi și decese – iar în țările unde vaccinarea a rămas la un nivel relativ scăzut, precum România, situația va fi cu atât mai dificilă.
Restaurantele și saloanele de înfrumusețare sunt închise. Școala se face online. Oamenii trebuie să rămână în case de la ora 20.00. Cam așa arată situația în Letonia, una dintre țările europene unde a fost nevoie de adoptarea unor măsuri dure pentru a limita răspândirea și mai mult a SARS‐CoV‐2. Acest nou val afectează țări din toată lumea, din Marea Britanie până în Rusia și Singapore.
În analiza sa, Bloomberg notează că răspunsul autorităților din statul baltic la această criză își găsește - mai mult sau mai puțin - corespondent și la alte națiuni, amintind de fatidicul an 2020.
Asta pentru că pandemia nu dă semne de oprire, în multe locuri fiind vizibilă o accelerare a numărului de îmbolnăviri în ultima perioadă. De exemplu, în Marea Britanie, unde marea majoritate a populației e vaccinată, reușind să domolească curba COVID-19, acum înregistrează cele mai multe cazuri din iulie încoace. Similar, numărul îmbolnăvirilor din Germania e la maximul ultimelor cinci luni.
Publicația citată mai notează că, în țările unde ritmul vaccinării e lent, situația e și mai gravă. Cu un record de decese, Rusia se pregătește să intre în lockdown. Iar în România nu mai sunt paturi la Terapie Intensivă.
Tulpina Delta, mult mai contagioasă decât variantele inițiale, afectează și state precum China și Australia, care au o toleranță zero față de răspândirea virusului. SUA, care au intrat pe un platou, încurajează vaccinarea cu doza a treia („booster”) pentru a preveni apariția unui nou val de îmbolnăviri.
Așadar, iarna se apropie în emisfera nordică, iar pandemia nu pleacă nicăieri, singura speranță fiind vaccinarea.
În timp ce serurile s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea simptomelor grave și a deceselor, acestea nu opresc în toate cazurile transmiterea virusului. În plus, capacitatea de protecție se diminuează în timp, astfel că situația e mai complicată decât era anul trecut.
„Scăderea temperaturilor, diminuarea eficienței vaccinurilor odată cu trecerea timpului și dacalajele privind vaccinarea sunt elemente care fac dificilă previzionarea evoluției pandemiei. Așadar, următoarele 3-6 săptămâni sunt cruciale”, precizează pentru sursa citată Arnaud Fontanet , epidemiolog la Institutul Pasteur, care consiliază guvernul din Franța.
Când vine vorba de pandemie, situația din nicio țară nu e la fel cu alta. Totuși, câteva concluzii sunt certe. Cei care s-au vaccinat devreme observă efectele diminuării eficienței serurilor, așa că au nevoie de doza „booster”.
Statele care au menținut mai mult timp măsuri adiționale (purtarea măștii în spații publice, lockdown de noapte, necesitatea certificatului COVID, limitarea adunărilor mari etc.), o duc mai bine. În timp ce situația e cea mai gravă în țările unde mulți locuitori refuză imunizarea.
„Vaccinarea e foarte importantă - e o măsură necesară, dar nu e și suficientă. E nevoie și de altele, complementare - purtarea măștii, distanțarea socială”, avertizează pentru sursa citată Bruce Aylward, consilier senior din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
La cealaltă extremă, Australia - unde răspândirea variantei Delta în iunie a coincis cu sezonul rece - a întâmpinat probleme în ceea ce privește planul de a ține cu totul virusul departe.
În ciuda unor lockdown-uri care au durat mai mult decât în orice altă țară, acum autoritățile au acceptat că nu au încotro decât să conviețuiască cu virusul - și fac tot posibilul să țină sub control numărul de cazuri. O situație similară e și în Noua Zeelandă.
Singapore a legat relaxarea măsurilor de atingerea pragului de 80% în ceea ce privește rata de vaccinare. Însă numărul cazurilor a reînceput să redevină îngrijorător, așa că autoritățile au prelungit restricțiile cu încă o lună, de teama unei presiuni suplimentare pe sistemul medical.
Statele Unite, care au mai mult de 40% din populația neimunizată, par că vor fi următoarea țintă. Așa că liderii americani se străduiesc să încurajeze vaccinarea, inclusiv cu doza „booster”.
Certificatul COVID
Bloomberg notează că, în Europa, țări precum Italia, Germania și Franța au încercat să găsească o cale de mijloc, bazându-se pe o combinație între certificatul COVID, purtarea măștii și testări pentru a încuraja vaccinarea și pentru a evita lockdown-ul. Planul lor pare să se extindă și în alte țări precum Bulgaria, care se află pe ultimul loc la capitolul vaccinare dintre statele membre UE.
Ba mai mult, premierul italian Mario Draghi a criticat abordarea prea relaxată a Marii Britanii în fața pandemiei, acuzând autoritățile de acolo că au abandonat toate măsurile de precauție și acum populația suportă consecințele.
”Strategia europenilor e un experiment. Încă există unele necunoscute, cum ar fi sezonul de gripă, care se suprapune acestui val de COVID-19”, precizează pentru sursa citată Marion Koopmans, care conduce departamentul de virusologie din cadrul Centrului Medical al Universității Erasmus.
În Germania, afacerile au opțiunea de a accepta doar clienții vaccinați sau trecuți prin boală.
Este și cazul faimosului club Berghain din Berlin - dar, chiar și așa, cel puțin 19 persoane s-au infectat la o petrecere organizată acolo la începutul lunii octombrie. Toți cei 3.300 de participanți au fost contactați prin email și informați de această situație. Partea bună? Toate cazurile au fost ușoare.
Această iarnă va fi un test important pentru toate țările din emisfera nordică
Experiența țărilor cu rate mari de vaccinare a demonstrat că imunizarea în număr mare a populației și socializarea în grupuri cât mai mici arată că vaccinul este eficient în a ține oamenii în viață și, de multe ori, fără să fie nevoie să ajungă la spital, chiar dacă se îmbolnăvesc, după cum a punctat Mike Ryan, responsabilul pentru programul de urgențe sanitare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Bloomberg.
În Letonia, unde aproape jumătate din populație nu e vaccinată, oficialii se găsesc în ciudata situație de a prezenta scuze față de cei imunizați, care sunt nevoiți să suporte și ei efectele restricțiilor. Dar premierul Krisjanis Karins a spus că fără impunerea acestor măsuri nu vor rezista.
Noi măsuri și în România
Amintim că în contextul unui val pandemic mai puternic ca niciodată, cu record de cazuri și decese, azi a intrat în vigoare o nouă serie de restricții, pentru 30 de zile. Asta în condițiile în care am ajuns la 40% din populație adultă vaccinată.
Astfel, certificatul verde e obligatoriu în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. Din certificatul verde se iau în calcul doar vaccinarea și trecerea prin boală, nu și testarea.
Totodată, în instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Toate magazinele se închid la ora 21.00, competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori, iar barurile și cluburile se închid de tot.
Restaurantele rămân însă deschise, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00, însă doar pentru vaccinați. În ceea ce privește carantina de noapte, aceasta este valabilă între ore 22.00 - 05.00 numai pentru cei nevaccinaţi. Și, tot de luni, masca redevine obligatorie peste tot.
De asemenea, a fost semnat ordinul care prevede că preşcolarii şi elevii intră în vacanţă, timp de două săptămâni. Iar luni se va rectifica și eroarea din hotărârea de guvern, astfel că măsura va fi valabilă inclusiv pentru grădinițele și școlile private.