Reuters: Radiografia unui sistem medical zdrobit de pandemie. Cazul România

Reuters: Radiografia unui sistem medical zdrobit de pandemie. Cazul România

Jurnaliștii Reuters fac o radiografie a crizei prin care trece România, ca să vadă și restul Europei cum trece o țară puternic anti-vaccinistă prin cel mai mare val al pandemiei de până acum.

În timp ce în alte țări viața se apropie de normalitate, în România toate școlile intră în vacanță forțată timp de două săptămâni. De fapt, ”două săptămâni” este doar varianta vehiculată inițial.

”(…) nimeni nu îndrăznește să presupună când se vor întoarce copiii în bănci, pentru că România este prinsă într-un val mai mare decât oricare altul de până acum”, scrie Reuters.

Jurnaliștii arată întregii Europe și harta incidenței dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, care ilustrează foarte clar cum se răspândește virusul la nivelul întregii țări.

harta
Sursa: UBB Cluj

”Cele 2.000 de de paturi de terapie intensivă sunt pline și pacienții sunt nevoiți acum să aștepte afară. Recent, au fost transferați și primii pacienți în stare critică în Ungaria și Polonia”, scriu ei.

ADVERTISING

Pentru a lua pulsul din interior, aceștia citează declarațiile lui Dorel Săndesc, șeful ATI de la Timișoara și vice-președintele societății române de ATI.

”Uneori, simt că toată țara s-a transformat într-un departament de resuscitare. E un eșec național pe toate nivelurile. Suntem martorii unei orbiri naționale, din cauza lipsei de educație, din cauza lipsei de civilizație”, a mai afirmat acesta, pentru site-ul Puterea a Cincea.

Jurnaliștii Reuters reamintesc că nivelul de vaccinare este cu puțin peste 29% cu schemă completă și de 34% cu prima doză, ceea ce ne plasează pe penultimul loc în UE la vaccinare, după Bulgaria.

ADVERTISING

”Politicienii acuză poporul că refuză să se vaccineze și crede teoriile conspirației, poporul dă vina pe politicieni că sunt corupți și spun că au un sistem de sănătate depășit”, observă Reuters.

O vară relaxată, urmată de o toamnă tragică

Privind înapoi, jurnaliștii reamintesc că în iunie decizia României de a relaxa resticțiile a fost extrem de apreciată de popor, iar fostul premier Florin Cîțu a fost cel care a ”trâmbițat” cel mai abitir: ”Am învins pandemia!”.

Împreună Învingem Pandemia - 15 Mai 2021

ℹ Revenim la normalitate. Privește și dă mai departe.#Hai_Că_Se_Poate #Românii_Trebuie_Să_Știe#Împreună_Învingem_Pandemia

Publicată de PNL Vâlcea pe Vineri, 14 mai 2021

Medicii și experții în sănătate publică atrăgeau atenția de atunci că decizia este pripită și iresponsabilă.

ADVERTISING

Sistemul de sănătate din România, întins la maxim de ani întegi de neglijare și corupție, își atinge acum limitele, în ciuda eforturilor eroice depuse de medici.

INSTANT_UPU_BAGDASAR_003INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acum, în medie, 15.000 de oameni sunt depistați pozitiv cu noul coronavirus în fiecare zi, iar allți 389 mor zilnic (cu un apogeu de 574 de decese marțea trecută).

INSTANT_UPU_BAGDASAR_009INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În România, media deceselor este de 226 la un milion de oameni în ultimele 14 zile. Pentru comparație, pe aceeași perioadă, la nivelul întregii Uniuni Europene s-au raportat doar 24 de decese la un milion de oameni.

Lipsă de interes

Jurnaliștii nu au ignorat nici lipsa de interes de care au dat dovadă românii, când a venit vorba despre pandemie.

La Roșiori de Vede, un mic oraș la două ore de București, centrul de vaccinare s-a mutat din sala de sport în clubul pensionarilor, o încăpere de doar două camere, scrie Reuters.

”A trebuit să redimensionăm resursele pentru că sala de sport era prea mare pentru numărul mic de oameni care se vaccinează în orașul nostru. Cei mai mulți au preferat să creadă toate știrile senzaționale legate de vaccinare”, a declarat Liliana Catrinoiu, coordonatorul centrului de vaccinare.

”Pe timpul verii, România a vândut vaccinurile refuzate de populație către Irlanda, Danemarca și chiar în Vietnam, din cauza lipsei de interes de acasă”, scriu jurnaliștii.

Acum, România caută soluții rapide de salvare

Weekend-ul acesta, la București are loc Maratonul vaccinării pentru Viață, unde șase centre de vaccinare sunt deschise 24 din 24, pentru a-i încuraja pe cei mai sceptici dintre români să se vaccineze. Vineri, în prima zi a maratonului, peste 1.000 de oameni se vaccinaseră în primele două ore de la deschidere.

Apoi, intră în vigoare noi restricții.

”De luni, masca va fi obligatorie peste tot, atât la interior cât și la exterior, iar nevaccinații nu vor mai avea voie pe străzi după ora 20.00. Cât de stricte vor fi autoritățile în impunerea acestei măsuri, rămâne de văzut”, mai scrie Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇