Reuters scrie cronica unui dezastru anunțat în România: Au refuzat vaccinarea şi acum spitalele se umplu de pacienți cu Covid

Reuters scrie cronica unui dezastru anunțat în România: Au refuzat vaccinarea şi acum spitalele se umplu de pacienți cu Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România atrage atenția presei internaționale, după un număr record de cazuri de Covid și una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Europa.

Pe locul doi în topul celor mai mici rate de vaccinare din Europa după Bulgaria, România este lovită din plin de cel de-al patrulea val pandemic ce pare să copleșească spitalele, unde personalul medical este deja suprasolicitat și insuficient numeric, scrie Reuters.

De vorbă cu un pacient din ATI

”După ce a trecut prin trei valuri pandemice fără să se îmbolnăvească, Roxana Pascu a crezut că este suficient de sănătoasă să facă față virusului și a decis să refuze vaccinul”, așa începe reportajul Reuters în România.

ADVERTISING

”Acum, Roxana, care este proprietara unei mici afaceri, este unul dintre cei aproximativ 1.040 de pacienți cu Covid internați la terapie intensivă în România, număr care mai mult decât s-a dublat în ultima săptămână, provocând o adevărată criză a paturilor ATI”, scriu jurnaliștii.

”Am crezut că dacă am trecut prin trei valuri fără să mă infectez, pot să mai trec prin unul fără vaccin”, a declarat Roxana Pascu pentru Reuters, cu o voce atât de stinsă că abia putea să mai vorbească.

Cronica unui dezastru anunțat

În timp ce Uniunea Europeană a vaccinat complet 72% din populația sa adultă, România a reușit să vaccineze doar 34%, pe fondul neîncrederii în instituțiile statului, al campaniilor de dezinformare, al sărăciei rurale și al unei slabe educații vaccinale, observă Reuters.

ADVERTISING

Guvernul, care a relaxat măsurile de siguranță în ciuda ratei mici de vaccinare, a ratat obiectivul de a vaccina 10 milioane de oameni până în septembrie, abia reușind să vaccineze 5 milioane. Reuters aminteşte că rata de infectare atinge valori record și că oficialii din domeniul sănătății avertizează că România ar putea avea între 15.000 și 20.000 de cazuri zilnice în octombrie.

La București, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofitziologie, face eforturi să aducă personal pentru o unitate mobilă de terapie intensivă.

ADVERTISING

”În acest moment avem mari, mari probleme să operaționalizăm aceste paturi, pentru că nu avem personal”, a afirmat aceasta, citată de Reuters.

Și morga de la Marius Nasta și-a atins capacitatea maximă, astfel că managerul caută să închirieze o morgă mobilă.

”Mi-e teamă pentru că nu știu cât putem să ajutăm dacă nu suntem suficienți oameni”, spune și Anita Timofte, șefa asistentelor de la ATI din Marius Nasta. ”Cred că nu vom avea nici loc pentru mulți care vor avea nenorocul de a se îmbolnăvi”, adaugă ea.

”Ce e important este să putem acorda asistență medicală specializată celor care au nevoie de ea. Resursa umană este cea care ne limitează”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, citat de Reuters.

Măsuri tardive

Restricțiile de weekend reintră în vigoare în localitățile cu multe cazuri și multe școli trec în online.

Alături de efortul de a găsi personal și mai multe paturi, autoritățile iau în calcul vaccinarea cu unitățile mobile în școli, dar și loterii cu premii în cash și vouchere pentru a stimula vaccinarea.

În ceea ce o privește pe Roxana Pascu, pacienta ATI intervievată de jurnaliști, aceasta spune că se va vaccina ”100%” după ce-și revine. La fel zice și Raul Adin, vecinul ei de salon, care la 20 de ani se chinuie să respire printr-un tub de oxigen.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇