”Nu credem până nu murim”. Reuters scrie de scepticismul românilor cu privire la vaccinul anti-Covid

”Nu credem până nu murim”. Reuters scrie de scepticismul românilor cu privire la vaccinul anti-Covid

Un român a murit de Covid la fiecare 6 minute în primele 10 zile din octombrie. Gravitatea situației însă nu pare să fie înțeleasă de cetățeni, care își păstrează scepticismul față de vaccin, scrie Reuters.

Agenția internațională de presă prezintă situația din localitățile din jurul Bucureștiului, care au și unele dintre cele mai ridicate rate de infectare din țară în valul 4, dar și cele mai mici procente de cetățeni vaccinați.

În Adunații-Copăceni, situat la 20 de kilometri sud de București, Ion Dinu, de 69 de ani, povestește că el și soția sa, Maria, și-au petrecut mai toată viața lucrând în grădină, unde cultivă roșii, ardei și plante aromatice. În general, nu intră în contact cu foarte mulți oameni și spune că, deși în trecut și-a făcut vaccin antigripal, de cel antiCovid nu e sigur că e eficient și nu l-a făcut.

ADVERTISING

”Nu spun că sunt împotriva vaccinului, spun doar că nu sunt convins 100% că e la fel de eficient ca vaccinul antigripal, n-au avut destul timp să-l testeze”, declară Ion Dinu, de la o tarabă improvizată în fața casei sale, pentru Reuters.

El spune totuși că, dacă ar ajunge în situația în care membri ai familiei sau vecinii s-ar infecta, atunci s-ar vaccina. Însă nu toți gândesc așa.

Denisa, de 18 ani, le-a spus celor de la Reuters că, deși are un văr care a murit de curând din cauza Covid, se teme de efectele secundare ale vaccinului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Chiar dacă ne vaccinăm toți, tot în situația asta am fi, pentru că te poți infecta și dacă ești vaccinat”, argumentează tânăra.

În Adunații Copăceni doar 1 din 7 persoane e vaccinată, în timp ce rata de infectare de duminică arătă că 15 din 1.000 de locuitori au COVID.

”Continuăm să fim pe un câmp de luptă, din păcate. Vaccinarea face de cele mai multe ori diferența dintre viață și moarte pentru un pacient din categoria celor vulnerabili”, le-a spus jurnaliștilor medicul Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

ADVERTISING

Bulgaria și România au cele mai mici rate de vaccinare împotriva Covid din UE - 23,4%, respectiv 34,1% din populația adultă -, din cauza neîncrederii generale în instituțiile statului, campaniilor de dezinformare, infrastructurii precare în mediul rural și unei slabe educații sanitare. Colac peste pupăză, ambele țări sunt măcinate de crize politice.

În Adunații Copăceni, Valeriu Neagu, proprietarul unui magazin alimentar, spune că majoritatea celor 300 de clienți care îi calcă zilnic pragul nu crede că datele despre Covid oferite de autorități sunt reale.

”Oamenii încă nu înțeleg ce se întâmplă. Încă tratează pandemia ca pe-o glumă. Acesta e nivelul de educație pe care îl avem ca popor. Nu credem până nu murim”, conchide dl. Neagu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇