A fost descoperit cel mai mare centru de vinificație din urmă cu 1.500 de ani

A fost descoperit cel mai mare centru de vinificație din urmă cu 1.500 de ani

Arheologii au descoperit în Israel un vast centru de vinificație, datând din epoca bizantină. Se crede că, la acea vreme, era cel mai mare din lume.

Situl este la 30 de kilometri sud de Tel Aviv, în Yavne, arată BBC.

Complexul de vinificație are dimensiunea unui teren de fotbal din zilele noastre și se crede că are o vechime de aproximativ 1.500 de ani.

Structurile de piatră sunt atât de bine conservate încât procesul de vinificație se poate derula, cu puțină imaginație, în fața ochilor noștri, de la platforma în care grămezile de struguri se zdrobeau, până la zona unde se obținea mustul și bazinele de colectare.

ADVERTISING

Cercetătorii cred că în această instalație s-ar fi putut produce aproximativ 2 milioane de litri de vin pe an.

Săpăturile arheologice au scos la iveală cinci prese de struguri, mai multe depozite, cuptoare pentru producerea vaselor de depozitare din lut și nu numai.

Totodată, au fost descoperite zeci de ulcioare de vin intacte, fabricate în cuptoare mari, la fața locului, și având o capacitate de până la 25 de litri.

Astfel de borcane, cunoscute sub numele de „borcane Gaza”, după portul din apropiere de unde erau expediate în străinătate, au fost găsite în toată Europa, ceea ce înseamnă că vinul produs acolo era la mare căutare.

ADVERTISING

Vinul produs aici, cunoscut ca „vin Gaza”, era exportat în toată regiunea, inclusiv în Egipt, Turcia, Grecia și poate chiar în sudul Italiei.

Textele antice îl descriau ca fiind un vin alb ușor, care era „plăcut gustului”.

Vinul era o băutură obișnuită în antichitate, fiind servit atât adulților, cât și copiilor.

Vinul nu era doar un bun de export important, ci și o sursă de plăcere. „Dincolo de aceasta, era o sursă majoră de nutriție și a fost o băutură sigură, deoarece apa era adesea contaminată, astfel încât puteau să bea vin în siguranță”, a explicat directorul șantierului arheologic, Jon Seligman.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇