O ”toaletă de lux” din vremuri biblice a fost descoperită în Israel

O ”toaletă de lux” din vremuri biblice a fost descoperită în Israel

Arheologii din Israel au descoperit un cu totul altfel de tron: o toaletă rară ce datează din vremuri biblice.

Descoperită lângă complexul turistic Beit Shatz, din Ierusalim, aceasta era folosită în urmă cu 2.700 de ani, relatează IFL Science.

A fost găsită în ruinele unui palat și vorbește despre o vreme în care toaletele erau un lux rezervat doar celor foarte bogați, puternici și privilegiați.

Citește și Vechiul Israel a fost lovit de un tsunami în urmă cu aproape 10.000 de ani

Latrina de acum aproape trei milenii avea suprafața de 1,5 X 2 metri și au fost descoperite și o serie de adâncituri unde se crede că erau plasate plante aromatice sau uleiuri.

ADVERTISING

Numai cei foarte bogați și influenți aveau propriile toalete și foarte puține s-au păstrat din acele vremuri sau după aceea.

Toaleta a fost tăiată din stânca calcaroasă din zona Ierusalimului și făcea parte dintr-un ansamblu care, probabil, a aparținut unor conducători ai zonei. E posibil să fi fost vorba chiar despre un palat regal.

În culegerea de compilații Mișna și în textul central al iudaismului rabinic, Talmudul, ambele apărute la multe secole după această descoperire, unul dintre criterii pentru a spune dacă un om era bogat era dacă acesta deținea o toaletă, dacă avea așa ceva în casă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și Arheologii israelieni au descoperit un ou vechi de 1.000 de ani. A fost spart din greșeală în laborator


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇