A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă de arheologi a descoperit cea mai veche fabrică de săpun găsită vreodată în lume. Aceasta se află în deșertul Negev din Israel.

Atelierul a fost descoperit într-o casă veche de 1.200 de ani din orașul beduin Rahat, situat în sudul Israelului.

„Producția de săpun cu ulei de măsline este menționată în scrieri începând cu secolul X al erei noastre și a fost o industrie importantă în regiune încă din Evul Mediu și până la începutul secolului XX”, a explicat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), relatează Fox News.

ADVERTISING

„În timpul procesului de fabricare a săpunului, uleiul de măsline era folosit ca material de bază, amestecat cu cenușa rezultată din arderea plantelor de săricică, care conțin potasă (hidroxid de potasiu - n.red.) și apă”, au mai precizat reprezentanții IAA.

Cum se făcea săpunul acum 1.200 de ani

Descoperirile permit recrearea întregului proces de obținere a săpunului, care este unul de durată. Amestecul se prepara timp de șapte zile, după care lichidul era transferat într-un bazin de mică adâncime. Acolo, săpunul se întărea în aproximativ 10 zile, ulterior fiind tăiat în batoane și lăsat să se usuce timp de două luni.

ADVERTISING

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii

Cercetătorii Autorității Israeliene pentru Antichități au prelevat mostre cu scopul de a identifica materialele utilizate în procesul de producție a săpunului.

„Este prima dată când a fost descoperit un atelier de săpun atât de vechi, permițându-ne să recreăm procesul tradițional de producție a industriei săpunului”, a explicat dr. Elena Kogen Zehavi, arheolog șef din cadrul IAA. „Din acest motiv este unic. Suntem familiarizați cu centre importante de fabricare a săpunului dintr-o perioadă mult mai târzie – perioada otomană. Acestea au fost descoperite în Ierusalim, Nablus, Jaffa și Gaza”, a mai spus ea.

ADVERTISING

În atelierul de săpun a mai fost descoperită și o placă rotundă de calcar utilizată într-un joc vechi de strategie, „Moara de vânt”, foarte popular în secolele al II-lea și al III-lea .

Excavațiile și cerectările realizate în Israel u scos la lumină și alte descoperiri. În materialul de pe altarul unui vechi templu s-au descoperit recent urme de canabis și tămâie.

Citește și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇