A fost descoperită cea mai veche fabrică de bere din lume. Are mii de ani

A fost descoperită cea mai veche fabrică de bere din lume. Are mii de ani

Arheologii au descoperit ceea ce cred că este cea mai veche fabrică de bere găsită până acum în lume. Aceasta se găsește în situl funerar Abydos din sudul Egiptului, a anunțat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților.

„Misiunea arheologică comună egipteano-americană, condusă de dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, și de dr. Deborah Vischak, de la Universitatea Princeton, care lucrează în Abydos, Sohag, a descoperit ceea ce se crede că este cea mai veche fabrică de bere de mare producție din lume”, a declarat ministerul într-un comunicat citat de Science Alert.

ADVERTISING

Fabrica de bere „datează probabil din timpul regelui Narmer”, a declarat Mostafa Waziry, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

Narmer, care a condus acum mai bine de 5.000 de ani, a fondat prima dinastie și a unificat Egiptul de Sus și de Jos.

Existența fabricii a fost dezvăluită la începutul secolului al XX-lea de către arheologi britanici, însă locul exact al acesteia nu a fost niciodată determinat cu precizie. Echipa comună egipteano-americană „a reușit să o relocalizeze”, se arată în comunicatul ministerului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit lui Mostafa Waziry, fabrica era formată din opt zone mari, folosite ca „unități pentru producția de bere”. Fiecare sector conținea aproximativ 40 de vase din lut dispuse pe două rânduri.

Citește și Descoperire de proporții făcută în Egipt. Sunt intacte, deși au 2.500 de ani!

Un amestec de cereale și apă, folosit pentru producerea berii, era încălzit în cuve, fiecare bazin „fiind ținut pe loc de pârghii din lut așezate vertical sub formă de inele”.

Dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, care conduce misiunea arheologică comună, a declarat că studiile au arătat că berea a fost produsă la scară largă, cu aproximativ 22.400 de litri fabricați „la un moment dat”.

ADVERTISING

Fabrica de bere „ar fi putut fi construită în acest loc, special pentru ritualurile regale care aveau loc în interiorul facilităților funerare ale regilor Egiptului”, spun oamenii de știință.

„În timpul săpăturilor în aceste facilități s-au găsit dovezi privind utilizarea berii în ritualuri de sacrificiu”, mai arată sursa citată.

Vezi și A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇