Cum s-au desfășurat dezbaterile din Senat privind desființarea SS, la care au participat și instituțiile din sistemul judiciar

Cum s-au desfășurat dezbaterile din Senat privind desființarea SS, la care au participat și instituțiile din sistemul judiciar

Instituțiile din sistemul judiciar au participat, miercuri, la dezbaterile din Senat privind desființarea Secției Speciale.

Între altele, Înalta Curte de Casație și Justișție (ICCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) resping amendamentul UDMR care prevede ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchetul General, potrivit G4Media

Referitor la amendamentul care condiționează trimiterea în judecată a unui judecător sau procuror numai cu avizul secției din CSM, iată care au fost reacțiile:

ADVERTISING

”Atât președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și președintele CSM au declarat că judecătorii nu au cerut și nu cer “superimunități”, sunt de acord cu principiul egalității tuturor cetățenilor în fața legii și orice magistrat care săvârșește o faptă penală trebuie să răspundă în fața legii, la fel ca orice cetățean.

Amendamentul a fost criticat inclusiv sub aspectul neconstituționalității, înalții magistrați apreciind că forma în care a fost redactat acesta nu oferă premisele unei veritabile garanții pentru independența judecătorilor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Laura Scântei, șefa Comisiei Juridice din Senat, a relatat pe Facebook-ul ei mai multe concluzii de la dezbateri. 

Postarea integrală a Laurei Scântei referitoare la dezbaterile din Comisia juridică pe desființarea SS:

⚖ Comisia Juridică a Senatului a inițiat seria de dezbateri pe marginea desființării Secției Speciale (SÎIJ), un...

Publicată de Laura-Iuliana Scântei pe Joi, 15 aprilie 2021

Context

Comisia Juridică a Senatului a dezbătut, azi, desființarea Secției Speciale (SIIJ), cu instituțiile din sistemul judiciar.

În ședința de miercuri au fost prezentate punctele de vedere ale instituțiilor și ce garanții ar trebui să fie adoptate pentru a se respecta independența justiției.

ADVERTISING

Între alții, au participat:

  • Președinta ÎCCJ, Corina Corbu
  • Președintele și Vicepresedintele CSM, Bogdan Mateescu și respectiv Florin Deac
  • Procurorul general, Gabriela Scutea
  • Procurorul șef DNA, Crin Bologa
  • Procurorul șef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu

Comisia nu a votat niciun articol al legii și niciun amendament.

Vezi și Au început dezbaterile în Senat pe desființarea Secţiei Speciale. Scântei (PNL) spune că proiectul respectă recomandările Comisiei de la Veneţia

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇