Ciolacu i-a scris șefei CE că Guvernul Cîțu a politizat banii și funcțiile publice și vrea să subjuge Justiția: O clică de politicieni au uzurpat puterea în ciuda pierderii alegerilor

Ciolacu i-a scris șefei CE că Guvernul Cîțu a politizat banii și funcțiile publice și vrea să subjuge Justiția: O clică de politicieni <i>au</i> uzurpat puterea în ciuda pierderii alegerilor

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis joi o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepreşedintelui executiv al CE, Frans Timmermans, în care se plânge de acțiunile actualei majorități politice din România.

Ciolacu acuză că fondurile publice, inclusiv cele europene, sunt politizate. El vorbește și de comentariile ministrului Justiției, Stelian Ion și ale premierului Florin Cîțu, după clasarea definitivă a Dosarului 10 august.

”Este important ca cetăţenii români să se simtă protejaţi de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri şi principiile democratice ale statului de drept sunt încălcate de către guverne.

Din păcate, în ciuda semnalului clar trimis de cetăţenii români în timpul alegerilor legislative, actuala majoritate politică acţionează nedemocratic începând un proces activ de politizare a fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România.

ADVERTISING

Cele trei partide din guvern, cu o majoritate foarte fragilă, nu pot accepta că au pierdut alegerile şi nu pot înţelege că atitudinea lor imorală alimentează doar radicalismul şi opiniile extremiste”, acuză Ciolacu, în începutul scrisorii, citate de News.ro.

”Guvernul a legalizat mita politică”

Acesta anumeră apoi o serie de situații în care consideră că partidele din actuala coaliție de guvernare au comis abuzuri.

Prima pe listă e adoptarea bugetului fără a fi acceptat niciun amendament, ”pentru prima oară în istoria postdecembristă”. Ciolacu se plânge că miile de amendamente depuse de PSD au fost respinse, deși indicau ”soluții financiare clare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apoi, e criticată și anexa depusă la buget de guvern, despre care liderul PSD spune că legalizează mita politică.

”Guvernul a adăugat pentru prima dată, în istoria democratică a României, o anexă la buget, care prezintă sume financiare alocate preferenţial judeţelor şi localităţilor conduse de reprezentanţi care aparţin partidelor care formează majoritatea, în ciuda faptului că majoritatea aleşilor locali aparţine partidelor de opoziţie.

Anexa 7.03 legalizează mita politică din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător distribuţiei politice în coaliţie. Şi acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% şi toate aceste date reflectă distribuţia politică din coaliţia de guvernare.

Există localităţi conduse de politicieni aleşi din coaliţia de guvernare care primesc mai multe fonduri decât judeţele conduse de social-democraţii cu o populaţie de câteva ori mai mare”, mai acuză Ciolacu.

ADVERTISING

El spune că același lucru se întâmplă și cu fondurile europene, criticând că Guvernul nu a venit în Parlament pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Politizarea sectorului public și subjugarea justiției

Ciolacu spune și că au fost schimbați 1.000 de directori de școli, afirmând că în loc au fost puși ”apropiați de partidele lor”, la fel și cu prefecții și acuză că asta se va întâmpla cu toti secretarii generali ai autorităților locale.

Liderul PSD acuză coaliția de guvernare și că ar dori să controleze Justiția.

”Copiind modelul altor guverne autocratice din regiune, ei intenţionează să politizeze atât postul naţional de televiziune, cât şi radiodifuzorul naţional.

Din păcate, această politizare este însoţită de un atac public şi radical împotriva Avocatul Poporului, a membrilor Curţii Constituţionale a României şi a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Vor să controleze aceşti trei stâlpi legali care au rămas nepolitizaţi şi care le stau în calea obţinerii controlui deplin asupra României.

Interesant este că persoana care ocupă funcţia de  Avocat al Poporului din România este o figură proeminentă a societăţii civile şi un fost politician de dreapta, fost deputat în Parlamentul European, care acum este atacat pentru că îşi face treaba ca apărător al drepturilor civile.

În ultimele două zile, actualul prim-ministru şi ministrul Justiţiei au criticat în mod public o decizie definitivă luată de o instanţă de judecată. Un amestec extrem de grav în sistemul judiciar românesc”, se mai arată în scrisoare.

"E greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul"

Șeful social-democraților susține că premierul Cîțu a amenințat pe oricine i-a contestat politicile și că ignoră sindicatele și patronatele.

El spune că lucrurile merg chiar mai rău decât pe vremea PSD-ului și cere Comisie să intervină.

”Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România. Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică sub o clică de politicieni care au (sic!) uzurpat puterea din România în ciuda pierderii alegerilor legislative.

Ştiu că după greşelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul.

Nu există spaţiu pentru standarde duble şi trebuie să subliniez că există o perioadă limitată de timp pentru ca intervenţia dumneavoastră să producă un efect.

Dacă Comisia Europeană va decide să ignore ceea ce face guvernul în România, situaţia doar se va agrava pentru români şi pentru democraţia europeană. Alegerile s-au încheiat, cele viitoare urmează să aibă loc în 2024, deci scrisoarea mea nu are niciun interes electoral direct”, mai spune scrisoarea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇