Noutăţi despre tulpina britanică de coronavirus: Cine decide secvențierea? Ce se întâmplă în cazul internării cu noua mutație?

Noutăţi despre tulpina britanică de coronavirus: Cine decide secvențierea? Ce se întâmplă în cazul internării cu noua mutație?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a dat, miercuri, mai multe detalii despre noua tulpină britanică a coronavirusului, care a început să circule și în România.

Apostolescu este medic primar al secției clinice VII ”Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București.

Specialistul spune că vor mai apărea și alte mutații ale SARS-CoV-2.

”La fiecare mutație nou apărută, ulterior se studiază și implicația clinică pe care o pot avea astfel de mutații. Multe dintre mutații sunt indiferente sau sunt chiar mutații nefavorabile virusului și, prin urmare, nu persistă. Cele favorabile virusului persistă și se răspândesc. Prin urmare, vor mai apărea și alte mutații”, a declarat medicul Apostolescu, miercuri, într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Întrebat dacă este important să știm câte persoane sunt infectate cu noile tulpini, el a răspuns că nu.

”Nu este atât de important să știm câte persoane sunt infectate cu noile tulpini, mai ales dacă mă refer strict la tulpina britanică. La această tulpină nu se modifică protocoalele. Nici cele clinice, nici protocoalele de prevenire a virusului”, a replicat el.

Jurnaliștii au cerut să știe dacă noua variantă din UK este doar mai contagioasă sau se manifestă și mai violent în organism.

”Până în momentul de față, dovezile clare sunt că este doar mai contagioasă. În ce privește modificările în severitatea clinică, datele sunt încă insuficiente”, punctează doctorul.

ADVERTISING

Ce se întâmplă dacă se internează în spital un caz cu noua tulpină

În cazul în care un pacient infectat cu noua mutație a COVID-19 se internează în spital, acesta ar trebui izolat de alți bolnavi, susține medicul.

”Sigur, un astfel de pacient ar trebui izolat de alți pacienți, pentru că interesul nostru este să nu lăsăm această tulpină să se răspândească. Pe de altă parte, în momentul prezentării la spital a unui astfel de pacient, s-ar putea deja să fie un moment tardiv pentru izolare, pentru că el deja a fost liber și a apucat să răspândească virusul înainte să se prezinte”, a mai explicat acesta.

ADVERTISING

Poate fi un om infectat cu ambele tulpini?

Întrebat dacă un bolnav de COVID-19 se poate infecta în același timp și cu noua tulpină, Apostolescu spune că ”e greu de crezut”.

”Este greu de crezut acest lucru, pentru că fiecare tulpină, în momentul în care începe să se replice într-un organism, practic nu permite altora să pătrundă în același organism. Încă nu avem dovezi despre co-infecții și cu vechea și cu noua tulpină”, a mai explicat specialistul.

Despre nevoia unor noi vaccinuri pentru mutațiile recent apărute, medicul arată că totul depinde de cât de agresive sunt acestea.

”Depinde cum vor fi noile mutații. Dacă noile mutații vor oferi rezistență la vaccin, probabil că vom avea nevoie (de noi vaccinuri – n.red.). Dacă noile mutații nu, nu o să avem nevoie”.

Cine decide secvențierea?

Secvențierea se face atunci când pe testul de amplificare din cadrul PCR se observă anumite mutații suspecte, a mai adăugat Apostolescu.

Se recomandă efectuarea mai multor secvențieri. Putem face acest lucru? Este costisitor? - a vrut să știe un jurnalist.

”Secvențierea este cea mai de vârf metodă. Evident că este costisitoare. Testele pot depăși 500 de euro pe probă și ai nevoie de niște oameni care să le facă”, a menționat el.

Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea costă 500 de euro. La Școala 28 din Capitală, există clar un focar cu noua tulpină

Întrebat câte secvențieri s-au făcut la Matei Balș, medicul a răspuns: ”S-au făcut aproximativ 30 de secvențieri și mai sunt câteva în lucru (...) Secvențierea trebuie făcută atunci când specialiștii în domeniu consideră că este necesară. Sunt împotriva secvențierii de rutină”.

Momentan, în România, avem confirmate 5 infecții cu noua tulpină britanică: una la Giurgiu, două în București, una în Suceava și una în Constanța.

Detalii despre aceste cazuri:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇