Donald Trump, complot împotriva democrației. Cum a pierdut în patru ani tot, distrugându-și chiar și propriul partid

Donald Trump, complot împotriva democrației. Cum a pierdut în patru ani tot, distrugându-și chiar și propriul partid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la un președinte cu influență și o majoritate liniștitoare, Trump a ajuns un promotor al teoriilor conspiraționiste care a intrat în conflict cu propriul partid. A urmat calea clasică a unui lider autoritar preocupat exclusiv de propria persoană. 

  • În urma alegerilor din Georgia, republicanii rămân și fără controlul Senatului.
  • În patru ani, Donald Trump a pierdut președinția, Camera Reprezentanților și Senatul.
  • Lovitura finală o dă Partidului Republican, obligându-i pe o parte dintre aleși să respingă validarea lui Joe Biden.
  • Ultimul mare spectacol al lui Trump e un atac la adresa democrației și a Constituției SUA, consideră chiar și unii lideri republicani.
  • Din 20 ianuarie, lumea fantastică a lui Donald Trump în care el a câștigat alegerile se va întâlni cu lumea reală.

Mitingul pro Trump care a degenerat și a dus la luarea cu asalt de către susținătorii președintelui a Capitoliului, sediul legislativului american, e episodul final dintr-un mandat al unui lider toxic care a făcut un mare rău țării sale, dar și democrației în general.

Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Washingtonul e în stare de urgenţă până la instalarea lui Biden. FBI face apel la populaţie să-i denunţe pe instigatorii gloatei care a luat cu asalt Capitoliul (Foto&Video)

Susținătorii lui Trump intră în Capitoliu în timp ce membrii legislativului american dezbat certificarea voturilor și validarea mandatului lui Joe Biden – Sursa: Twitter

În toamna anului 2016, Donald Trump câștigă președinția SUA, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, iar republicanii păstrează controlul Senatului și al Camerei Reprezentanților.

ADVERTISING

Astfel se instituia un control atât al ramurii executive reprezentate de Casa Albă, cât și a celei legislative reprezentate de cele două camere ale Congresului SUA (Parlament).

Donald Trump devenea, pentru cel puțin doi ani, lider absolut al Americii. 

Alegerile din Georgia marchează eșecul total al lui Trump

În SUA, mandatul unui reprezentant (deputat) este de doi ani, iar cel al unui senator este de șase ani. Din doi în doi ani au loc alegeri pentru o treime din membrii Senatului.

În doar patru ani, Donald Trump a reușit să piardă tot, dar să producă și o ruptură în Partidul Republican.

După pierderea alegerile din Georgia din data de 5 ianuarie pentru cele două mandate de senator, republicanii au rămas fără majoritate în camera superioară a Congresului. Astfel, Joe Biden, noul președinte al SUA, se va bucura pentru o perioadă de cel puțin doi ani de sprijinul democraților care controlează atât Camera Reprezentanților cât și Senatul.

Într-o cursă strânsă, reverendul Raphael Warnock devine primul om politic de culoare care reprezintă statul Georgia în Senatul SUA. Acesta o învinge pe republicana Kelly Loeffler la o diferență de 50.000 de voturi (1,2%), fiind declarat câștigător după numărarea a 98% din voturi.

În cealaltă cursă pentru Senat din statul Georgia, Jon Ossoff, reprezentantul Partidului Democrat, a câștigat cu peste 35.000 (0,8%) de voturi în fața republicanului David Perdue. Ossoff a fost declarat câștigător după numărarea a mai mult de 98% din voturi. De asemenea, pentru că diferența dintre candidați este mai mare de jumătate de procent nu va avea loc o renumărarea voturilor.

De la dezbateri despre locuri de muncă și economie la conspirații electorale și Qanon

Cu cei doi democrați, fiecare dintre cele două mari partide au câte 50 de reprezentanți, balanța fiind înclinată de vicepreședintele Kamala Harris care conduce Senatul și care le asigură democraților controlul acestei camere (51 de voturi la 50).

“Suburbiile prietenii mei, suburbiile”, a comentat strategul republican John Holmes, referindu-se la votanții ce reprezintă clasa de mijloc și care locuiesc în orașele satelit din vecinătatea metropolelor. „Mă simt ca un clovn care știe un singur truc... Am trecut de la discuțiile despre locuri de muncă și economie la conspirațiile electorale și Qanon în doar 4 ani scurți și - după cum se dovedește - oamenii din suburbii ne-au auzit!”, a explicat Holmes eșecul republicanilor, acuzând indirect prestația deplorabilă a președintelui. 

Donald Trump are mari șanse să rămână în istorie nu numai ca un lider slab, iresponsabil și cu tendințe dictatoriale, dar și ca omul politic care a distrus Partidul Republican.

„Acesta era un moment în care Partidul Republican ar fi trebuit să se unească în jurul unei opoziții la agenda politică a lui Biden”, a declarat strategul republican Alex Conant. „În schimb, Trump continuă să dividă republicanii într-un mod în care le slăbește vizibil forța politică. Biden este adevăratul câștigător, deoarece opoziția sa este mai împărțită ca oricând”, a adăugat acesta.

Pentru că nu a recunoscut că a pierdut alegerile, a devenit promotorul șef al tuturor teoriilor conspiraționiste, a împins SUA într-una dintre cele mai grave crize medicale, dar mai ales pentru că a pus presiune pe reprezentanți ai partidului să încalce legea, să fure voturi, să modifice rezultatele alegerilor, Trump a produs o ruptură puternică în interiorul partidului. 

Astăzi, republicanii se împart în două: trumpiști și conservatori. Această falie va avea consecințe majore pentru tot ce înseamnă mișcare conservatoare în SUA, dar și în lume.

Complotul lui Trump împotriva Americii

Donald Trump nu numai că nu recunoaște că a pierdut, dar folosindu-se de influența pe care o are asupra milioanelor de susținători și-a creat o realitate paralelă în care își proiectează gândurile egocentrice.

Acest fenomen a creat o formă de a-i ține în captivitate pe susținătorii săi care, deși nu există nicio dovadă, iar peste 60 de decizii judecătorești au arătat că nu au existat fraude în alegeri, cred elucubrațiile promovate de Donald Trump pe contul său de Twitter cum că alegerile au fost furate. Cele mai multe postări ale sale sunt marcate ca fiind mincinoase de către administratorii platformei sociale.

White House Coronavirus Task Force briefing
Mike Pence, vicepreședintele SUA, presat de Donald Trump să nu recunoască voturile de la alegerile prezidențiale și să nu le valideze. Pence a spus că va respecta Constituția - Foto: Hepta.ro

Ultimul episod din saga sinucigașă a lui Donald Trump e încercarea de a bloca validarea rezultatelor alegerilor aprobate de statele federale în Camera Reprezentanților și în Senat.

Peste 150 de reprezentanți și 13 senatori republicani votează împotriva validării rezultatelor, o situație fără precedent considerată a fi o încercare de lovitură de stat și un atac la adresa Constituției de către mai mulți oameni politici, inclusiv republicani, experți în drept constituțional și jurnaliști. Mai mult, Donald Trump i-a cerut direct lui Mike Pence, vicepreședintele SUA, cel care prezidează ședința de validare a rezultatelor alegerilor, să nu le recunoască și să ceară repetarea alegerilor. Mike Pence a refuzat cererea președintelui, spunând că va respecta Constituția.

“Filosofia care-i guvernează pe acești republicani fără principii care fac parte din cultul lui Trump sună așa: Democrația este în regulă pentru noi atâta timp cât reprezintă un mecanism prin care deținem puterea.

Dacă nu putem deține puterea, atunci regulile democratice nu mai au nicio valoare. Pentru acești republicani, puterea nu vine din voința oamenilor exprimată prin alegeri - ci vine din voința lor și din voința liderului lor”, a scris Thomas L. Friedman într-un articol de opinie publicat de New York times.

Deși nu au nicio șansă de a întoarce rezultatul alegerilor, atât în Camera Reprezentanților cât și în Senat există majorități puternice formate din oameni politici de la ambele partide care vor vota împotriva propunerilor aberante ale lui Trump, mulți republicani l-au urmat pe președinte în această aventură politică, sperând să câștige ceva din felia de tort formată din cei 70 de milioane de susținători ai acestuia în speranța unor victorii politice viitoare. 

Aceștia fac un joc dublu, îi cântă în strună lui Trump, știind că rezultatul nu poate fi întors pentru a nu-și supăra alegătorii din circumscripțiile în care au fost votați.

După 20 ianuarie, lumea fantastică a lui Trump în care el a câștigat alegerile se va ciocni cu lumea reală

Faptul că o parte dintre politicienii republicani susțin teoriile lui Trump și vor cere nevalidarea rezultatelor, iar o altă parte dintre ei vor vota alături de democrați pentru validarea lor a creat deja mari tensiuni în interiorul partidului.

“Certificarea voturilor de miercuri a devenit o alegere dificilă pentru parlamentarii republicani - inclusiv pentru vicepreședintele Mike Pence, care va prezida Senatul - prinși între susținerea Constituției și păstrarea legăturii cu un președinte corupt”, se arată în editorialul USA Today.

Se vorbește de formarea unei mișcări conservatoare în interiorul partidului care să-i marginalizeze pe trumpiști, să le reducă finanțarea astfel încât să-și piardă din influență în politica americană.

Donald Trump va pleca de la Casa Albă cel târziu în data de 20 ianuarie 2021, atunci când Joe Biden va depune jurământul. Cum a și declarat, vrea să candideze din nou, dar nu a luat în calcul că și-a ostilizat o parte din partid, cele mai mari platforme media inclusiv Fox News, influentă în zona conservatoare.

În plus, în urma instigării la atacarea Congresului adresată susținătorilor săi, Donald Trump a rămas fără cea mai importantă platformă de comunicare, contul său de Twitter. Acesta a fost suspendat pentru 12 ore, iar mai multe postări ale președintelui au fost șterse de către administratorii rețelei, anunțând că vor suspenda contul definitiv dacă Trump va continua să promoveze minciuni.

Din 20 ianuarie, Donald Trump va ieși din fantezia pe care a construit-o și în care el a câștigat alegerile și se va lovi de crunta realitate, una care îi va reaminti în fiecare secundă că a pierdut alegerile, că a avut un singur mandat la Casa Albă care a fost un dezastru pentru americani, pentru întreaga lume democratică, dar și pentru propriul partid.    

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇