EMA aşteaptă solicitarea AstraZeneca pentru autorizarea vaccinului. Procesul ar putea fi unul rapid

EMA aşteaptă solicitarea AstraZeneca pentru autorizarea vaccinului. Procesul ar putea fi unul rapid

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat, miercuri, că nu a primit nicio solicitare din partea companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca sau a Universităţii Oxford, în vederea autorizării provizorii a vaccinului lor împotriva COVID-19, dar evaluează în timp real datele despre acest vaccin, aprobat în Marea Britanie.

O sursă din cadrul EMA a declarat agenţiei EFE că această instituţie a UE a deschis doar un proces de ''evaluare continuă'' a datelor cu privire la siguranţa, eficacitatea şi calitatea vaccinului pe care AstraZeneca şi Oxford le transmit de la 1 decembrie, ceea ce ar putea permite scurtarea timpului pentru desfăşurarea analizei şi accelerarea publicării concluziilor, dacă producătorul va solicita o Autorizaţie de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE.

ADVERTISING

Dar, cu informaţiile de care dispune în prezent EMA, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al acestei instituţii nu poate ''să ajungă la o concluzie asupra securităţii şi eficacităţii vaccinului'', a precizat sursa citată, care estimează totuşi că o cerere din partea AstraZeneca-Oxford însoţită de documentaţia aferentă pentru analiză în vederea eliberării unei CMA de către EMA ar putea veni în zilele următoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi un responsabil sanitar german şi-a exprimat speranţa unei autorizări rapide în UE a vaccinului AstraZeneca-Oxford. Directorul Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, citat de Reuters, a apreciat la rândul său că datorită iniţierii deja a procedurii de evaluare continuă, EMA va putea lua rapid o decizie privind o autorizare provizorie a acestui vaccin odată ce ea va fi înaintată de producător.

EMA a autorizat provizoriu până în prezent doar vaccinul produs de compania americană Pfizer şi colaborare cu cea germană BioNTech şi urmează să se pronunţe pe 6 ianuarie asupra vaccinului societăţii americane Moderna. Din 1 decembrie EMA desfăşoară o ''evaluare continuă'' şi pentru vaccinul candidat al companiei Janssen, filiala belgiană a companiei americane Johnson&Johnson.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇