Creșterea pragului de impozitare pentru pensii va fi decisă în Parlament. Vin și vouchere pentru alimente și carduri de energie - surse

Creșterea pragului de impozitare pentru pensii va fi decisă în Parlament. Vin și vouchere pentru alimente și carduri de energie - surse

Coaliţia de guvernare a decis, joi, ca ridicarea pragului de impozitare pentru pensii să se facă printr-un proiect de lege care se află deja în Parlament. Inițial, premierul Marcel Ciolacu anunțase că măsura va fi adoptată prin ordonanță de urgență. De asemenea, în ședința de joi a Coaliției s-a mai agreat și aprobarea, prin OUG, a altor stimulente, printre care vouchere pentru alimente și carduri de energie.

Coaliţia a decis în discuţiile de joi ca proiectul de lege iniţiat de PNL, privind ridicarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei să fie adoptat în Parlament, au declarat surse politice pentru news.ro.

ADVERTISING

Proiectul de lege se află în acest moment la comisii, în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. În Senat, proiectul a fost susţinut de toate partidele.

Coaliţia a convenit şi adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unui pachet de măsuri, printre care se află, între altele, actualizarea plafoanelor privind beneficiarii, ca urmare a creşterii pensiei pentru o mare majoritate a pensionarilor.

Potrivit surselor, în acest moment se discută despre vouchere de alimente de 250 lei, plătite o dată la 2 luni, de care ar urma să beneficieze 2,4 miliioane de persoane şi un card de energie de 1.400 lei, de două ori pe an, pentru 1,1 milioane de gospodării. 

ADVERTISING

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus joi în şedinţa PNL că proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, anunţat de premierul Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate şi trebuie adoptat proiectul PNL din Parlament.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, la începutul săptămânii, că, de la 1 octombrie 2024, va crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Decizia vine într-o perioadă cu multe tensiuni cauzate de distribuirea deciziilor cu noua valoare a pensiilor, în urma recalculării acestora.

ADVERTISING

De exemplu, nevăzătorii s-au trezit cu scăderi de 60 - 80% la pensie și au anunțat proteste și acțiuni în instanță. În Alba, este babilonie totală, poștașii iau înapoi de la pensionari deciziile de recalculare. Iar unii pensionari au primit decizii cu pensie recalculată de 1 leu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇