Finanţele ţării sunt sufocate de cheltuieli: Guvernul a accelerat veniturile, dar cheltuielile au crescut mai repede, deficitul bugetar ajungând la 4,02% din PIB.
Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 71 de miliarde de lei, respectiv 4% din PIB, față de deficitul de 38,6 de miliarde, respectiv 2,4% din PIB, aferent celor șapte luni ale anului 2023.
- Ciolacu confirmă vestea bună pentru pensionari: Nu e un efort bugetar foarte mare
- Bugetarii care au dat statul în judecată au câștigat 8 miliarde de lei doar în 2023
- Un român a primit 6.000 de lei în plus după recalculare și are cea mai mare pensie din județ
Veniturile totale au însumat 331,56 miliarde de lei în primele șapte luni ale anului 2024, înregistrând o creștere de 15,1% (an/an), susținută de încasările din venituri curente – contribuții de asigurări, TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit și venituri nefiscale.
Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 20,6%, peste evoluția fondului de salarii din economie (17,2%), evoluția acestei categorii de încasări fiind influențată de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator și de majorarea salariului minim brut pe țară.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 109,28 miliarde de lei, în creștere cu 20,7% (an/an), peste evoluția fondului de salarii din economie. Evoluția acestor încasări a fost influențată pozitiv de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și IT.
Încasările din impozitul pe profit au însumat 23,57 miliarde de lei, consemnând o creștere de 22% (an/an), susținută de avansul veniturilor din impozitul pe profit, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri de la agenții economici și impozitul pe profit de la bănci comerciale (+23,6%).
Încasările nete din TVA au înregistrat 66,19 miliarde de lei, în creștere cu 14,8% (an/an). De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat cu 8,7% față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut.
Veniturile din accize au însumat 23,56 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 13,9%, susținută de sporul încasărilor din accizele pentru produsele energetice (+21,9%), în contextul unei evoluții favorabile a consumului de carburanți.
Veniturile nefiscale au însumat 31,87 miliarde de lei, înregistrând un avans de 18,8% (an/an), susținut de încasările din dividende și vărsăminte din veniturile nete ale BNR.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 21,42 miliarde de lei, în scădere cu 11,9% (an/an).
Problema e însă la cheltuieli.
Citeşte pe larg despre cum salariile de la stat şi majorarea pensiilor au înghiţit creşterile de venit în continuarea articolului Deficitul bugetar sare de 4%. Ținta pentru tot anul era de 5% din PIB pe Curs de Guvernare