622 de lei - media în plus la pensie. Bugetul de pensii crește cu 50% în 4 ani. Doar în 2024 avem o majorare de peste 40%

622 de lei - media în plus la pensie. Bugetul de pensii crește cu 50% în 4 ani. Doar în 2024 avem o majorare de peste 40%

După marea recalculare a pensiilor, bugetul alocat pentru pensii creşte cu aproape 50% faţă de 2020.

Creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40% doar în 2024.

3,8 milioane de pensionari sunt în situaţia de a avea pensiile recalculate cu până la 100%.

Creşterea medie de pensie este de 622 de lei, din septembrie.

Aproximativ 100.000 de pensionari nu vor mai avea indemnizaţie socială, ci vor trece în sistemul public de pensii cu un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei.

Dar sunt bani, românii pot sta liniştiţi.

Toate afirmaţiile au fost făcute azi de decidenţi din sistemul politic.

Astfel, ministrul de Finanţe ne-a furnizat câteva date financiare:

ADVERTISING

Bugetul de pensii creşte la 136,3 miliarde de lei

"Dacă în 2020 aveam un buget alocat pensiilor de 81,4 miliarde lei, în 2024, după estimările noastre, bugetul alocat pensiilor urcă la 136,3 miliarde de lei.

Aici discutăm de 54,9 miliarde de lei, deci o creştere a acestui buget cu aproape 50%, ceea ce semnifică şi reliefează efortul pe care l-am făcut în această perioadă de timp pentru a asigura resursele financiare necesare, pentru că de-a lungul timpului au fost şi încercări eşuate de recalculare a pensiilor", a spus Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Avem bani! Să stea liniştiţi toţi românii

Dar există bani la buget, nu trebuie cineva să-şi facă griji.

ADVERTISING

"Aceşti bani sunt cuprinşi în buget, îi avem, deci plata drepturilor privind pensiile va avea loc pentru că aceşti bani există atât în bugetul de venituri şi cheltuieli al României, în bugetul de stat, cât şi în vistieria noastră.

Deci, cu alte cuvinte, banii urmează a fi viraţi la timp tuturor românilor care beneficiază de aceste creşteri ale pensiilor după procesul de recalculare care a avut loc. (…) Nu s-a pus problema ca aceste resurse să stea sub semnul instabilităţii, adică să existe vreun risc ca aceste drepturi ale românilor să nu fie achitate. (…) Sunt banii cuprinşi în buget. Să stea liniştiţi toţi românii, că aceste drepturi se achită la data care este stabilită de către Casa Naţională de Pensii", a punctat Marcel Boloş.

ADVERTISING

Dar de unde bani?

A explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu:

"Astăzi, am aprobat în Guvern Memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024.

Este doar o operaţiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranşe de pensii aferente lunii septembrie(...).

Pe 26 august încep să fie virate primele tranşe, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poştali către pensionari. Pe data de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc banii pe card".

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, adaugă că 83% din pensionarii din sistemul public vor avea pensiile majorate.

"Practic, nominal, creşterea medie în lei este de 622 lei, iar în procente vorbim de aproape 27% creştere în medie a pensiilor din sistemul public, aplicată de la 1 septembrie.

Dacă mai adăugăm şi creşterea pe care am avut-o la 1 ianuarie, veţi observa că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40% (...)

Avem o creştere a pensiei medii în sistemul public de pensii de la 2.292 lei, cât este în prezent, la 2.761 lei", a spus Daniel Baciu, citat de Agerpres.

"Avem creşteri ale pensiilor de la 1% până la 100%. Practic, avem şi dublări ale pensiilor", adaugă el.

Pensionarul nu e obligat să aştepte decizia acasă

Directorul Poştei Române, Valentin Ştefan, a confirmat că a primit aproape în totalitate deciziile de recalculare a pensiilor şi că acestea urmează să fie distribuite în teritoriu.

"În acelaşi timp, noi suntem deja pregătiţi ca vineri, în prima zi, pe 16 august, să începem distribuirea lor în fiecare judeţ al ţării. Mai bine spus, în fiecare localitate din ţară, în funcţie de cum au venit aceste decizii de la Casa Naţională de Pensii.

Mai mult, am verificat împreună cu colegii din companie faptul că procedura de înmânare a deciziei este una relaxată, aş putea spune, şi poate fi primită de orice locuitor, orice persoană care locuieşte la aceeaşi adresă cu beneficiarul. Deci, în cazul în care titularul nu este acasă, atunci o rudă a acestuia care locuieşte cu acesta poate să ridice decizia pentru persoana, pentru clientul final, pentru persoana vizată", a spus Valentin Ştefan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇