Toate istericalele din PNL la adresa lui Marcel Ciolacu, emise, ce-i drept, de niște marginali ai partidului, precum Cosma și Sighiartău, în loc să-i facă rău, îl ajută pe candidatul PSD.
Dl Ciolacu și-a profilat candidatura la congres mizând pe imaginea omului calm, pacifist, fără tușe agresive, dispus să încaseze pentru interese superioare.
Iar liberalii îi dau ocazia să exerseze acest profil care reprezintă, într-adevăr, principalul său mare atu în competiția prezidențială – profilul total neconflictual care nu amorsează electoratul advers.
În plus, liberalii sunt și într-o poziție ridicolă atacând abia în pragul alegerilor partenerul de guvernare care le-a oferit pe tavă scorul din 9 iunie.
Dacă PNL ar fi candidat singur la europarlamentare, fără șansa comasării, deci a mobilizării la maximum a primarilor, scorul lor ar fi fost dramatic, iar lovitura internă împotriva lui Nicolae Ciucă era pregătită. PSD nu avea nimic de câștigat nici din lista comună, nici din comasare.
La vremea aceea, liderii PNL nu ziceau nici “pâs”. Așa cum nu ziceau nici pe vremea când PSD susținea candidatura lui Iohannis pe la diverse dregătorii. Au descoperit cât de rău e PSD când s-au văzut cu sacii în căruță.
Așa cum e penibil să acuzi PSD că distruge finanțele țării singur, când tu, PNL, ai ministrul Finanțelor.
La ieșirea de la guvernare nu se gândește nimeni în mod serios. Cine pleacă pierde, se știe din 2009. Nu plecăm noi, îi scoatem pe ei, spune dl Sighiartău.
Există o singură cale pentru a urni premierul în funcție – moțiunea de cenzură. Ar fi PNL dispus să voteze cot la cot cu AUR pentru a dinamita fix ceea ce a reprezentat argumentul forte de aproape trei ani încoace - stabilitatea?
Și pentru ce? Pentru vreo chestiune principială de viață și de moarte? Nu, pentru niște vorbe și pentru un comisar care nu interesează, de fapt, pe nimeni din electorat.
Pentru Marcel Ciolacu nici nu ar fi un dezastru să scape de riscul să-i explodeze mai știu eu ce lebădă neagră înainte de alegeri. Dar PNL ce ar face? Guvern provizoriu cu restul, zice înțelept dl Sighiartău.
Cu USR, REPER, Orban, independenți și UDMR, pe care PNL l-a tâlhărit de ministere la rotativă? Un plan laser.
După ce i-a lăsat pe băieții înfierbântați să se joace prin ogradă și să dea teme televiziunilor, Nicolae Ciucă a închis subiectul:”indiferent ce se întâmplă în interiorul coaliției, datoria noastră e să continuăm guvernarea”. Mult timp chiar.
Butaforie pentru stabilitate
De fapt, lucrurile sunt deja clare. Cele două partide vor să guverneze împreună și după alegeri, alte variante nici măcar nu au, pentru că AUR este o variantă exclusă pentru oricine dorește să-și păstreze imaginea externă la un nivel de plutire.
Pentru asta e vital nevoie ca dnii Ciolacu și Ciucă să-și dispute turul al doilea, ceea ce la parlamentarele dintre tururi le va aduce bonusul de învingători ai primului tur, deci o zestre suplimentară de voturi.
Și, apoi, unul va lua președinția, celălalt șefia guvernului. Deja dl Ciolacu a anunțat PSD, de la tribuna congresului, că niciun partid nu poate deține toată puterea.
Dacă dl Ciucă nu ajunge în finală e rău și pentru PSD. Nu doar pentru că dl Geoană sau dna Lasconi sunt candidați cu mult mai dificili pentru Marcel Ciolacu, ci și pentru că în PNL va începe marea răfuială, amânată din iunie. Deja e destul de clar cine așteaptă cu cuțitul scos preluarea partidului.
Iar o guvernare comună PSD-PNL va fi cu mult mai dificil de realizat și menținut.
Cum să-l zvârle PSD pe dl Ciucă în finala prezidențială? Aceasta devine întrebarea cea mai arzătoare a anului electoral, dincolo de jocul de scenă pentru mobilizarea electoratului.